Conseqüències d'empassar una gran quantitat d'aigua a piscines

tragar agua piscinaQuines són les conseqüències d'empassar aigua a piscines?

Hi ha molta informació sobre els efectes de laigua de les piscines a la pell i els ulls. Tot i això, no són tan conegudes les conseqüències d'empassar aigua de la piscina. En realitat, es tracta d'una situació força comuna, especialment en els nens, i els seus efectes estan envoltats de mites. Al principi no sembla ser perillós; tanmateix, les aigües recreatives són plenes de microbis, per no parlar de la desagradable orina i excrements que poden contaminar-les. De fet, cada estiu es dupliquen els casos de malalties d'aigua de piscines. A continuació les veritables conseqüències d'empassar aigua a piscines.

Microbis de les aigües recreatives

L'aigua de les piscines conté clor, que es fa servir per desinfectar-les i eliminar certs paràsits com Escherichia Coli. El clor no elimina tots els bacteris, ia més pot trigar uns quants dies fins a la seva eliminació. És el cas de Cryptosporidium, un paràsit que resisteix el clor i pot causar diarrea; aquest microorganisme pot viure fins a 7 dies en aigua clorada.

Altres bacteris que es poden trobar a l'aigua de les piscines són Giardia i Sighella. Provenen de la femta que deixen les persones a l'aigua. Encara que no es defequi a la piscina, el cos conté al voltant de 0,14 grams de femta que passen a l'aigua, i si aquesta persona té diarrea poden contenir milions de bacteris.

Les conseqüències d'empassar aigua a piscines amb aigües contaminades són malalties gastrointestinals, rampes estomacals i diarrea. Poden aparèixer fins a 72 hores després d'empassar aigua.

T'interessa: El color del banyador dels teus fills importa més del que creus

Intoxicació per clor

Si l'aigua de la piscina s'ha clorat correctament, no hi hauria d'haver olor de clor. Per a moltes persones l'olor de clor és sinònim d'aigua segura, i això és degut a la presència de cloramines, unes substàncies que es formen per la reacció del clor amb els bacteris de la femta i la suor.

Empassar massa aigua clorada o amb elevats nivells de clor pot causar una intoxicació. Els símptomes d'aquesta intoxicació són malestar estomacal, vòmits, tos, dificultat per respirar i fatiga, acompanyats per inflor i ardor als ulls, gola, nas i orelles.

Ofegament en sec i ofegament secundari

L'ofegament en sec és un accident estrany. Es produeix quan una petita quantitat d'aigua ingressa per la boca o el nas als pulmons i produeix un espasme respiratori. L'ofegament secundari és semblant, i es produeix quan l'aigua s'acumula als pulmons fins a impedir la respiració.

Els símptomes dels dos accidents són similars, però en el cas de l'ofegament secundari poden trigar fins a 24 hores a aparèixer. Els nens poden experimentar problemes de visió, respiració agitada, tos fort i persistent. També poden aparèixer tremolors i calfreds.

Si en sortir de la piscina el nen té símptomes similars a la grip o una intoxicació alimentària, cal cercar atenció mèdica immediatament.