Aquasos

2 piscina aquasos restricciones agua socorristasA causa de l'aixecament de la fase d'emergència i el pas a l'excepcionalitat en l'àmbit del Ter-Llobregat, una àrea que engloba a 202 municipis catalans, el Govern permetrà que les piscines d'ús públic es puguin obrir sense necessitat de ser declarades com a refugi climàtic, com estava previst fins ara. A més, es podran reomplir, o omplir per primera vegada en cas de piscines de nova construcció o que hagin estat rehabilitades, tant les d'ús públic, com també les privades que comptin amb sistema de recirculació de l'aigua. Tot i això, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha remarcat que «la sequera encara no s'ha acabat».

La tornada a la fase d'excepcionalitat, gràcies a la recuperació de les reserves de les conques internes, ha possibilitat que les mesures de consum d'aigua siguin menys restrictives. Així doncs, les piscines municipals o altres d'accés públic com de recintes turístics, centres esportius, lúdics o piscines de comunitats de propietaris també es podran omplir. A més, el govern preveu que es pugui utilitzar de les piscines privades que estan destinades al bany de persones amb grau de discapacitat reconegut, com els centres educatius que podran fer ús de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres, destinades al bany d'infants. Tot i això, en tots els casos s'hauran d'omplir només amb les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.

 

Millora de les reserves

El Govern ha anunciat avui l'aixecament de la fase d'emergència per sequera i, per tant, més de 200 municipis han tornat a l'excepcionalitat. Després del recent episodi de pluges el volum dels embasaments catalans s'ha vist visiblement augmentat, arribant, fins i tot, al 23,78% de les reserves totals de les conques internes. Aquesta palpable millora del panorama ha fet que a Catalunya tinguem l'aigua garantida, almenys, fins a finals d'any, segons ha apuntat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

L'episodi de pluges va començar el passat dijous dia 25 d’abril, quan les reserves totals de les conques internes es trobava al 18,16% i al mes de març al 14%. Després d’aquestes abundants precipitacions, la xifra ha arribat gairebé fins al 24%, sis punts percentuals per sobre. Tot i això, durant els darrers dies, els ruixats han anat perdent força. Durant els darrers dos dies l’estació del Port del Comte, propera a l’embassament de la Llosa del Cavall ha arribat a acumular fins a 14 mm d’aigua, mentre que la Pobla de Llitet i Cercs, propers a la Baells, han arribat als 5,1 mm i 6 mm, respectivament.

Els embassaments de les conques internes ja compten amb visibles canvis pel que fa a l’aigua que contenen. Dels que es troben a la regió central el pantà de la Baells és el que s’ha omplert més després del període de pluges. Segons dades de l’ACA, el passat 25 d’abril, abans de les precipitacions, es trobava al 25,5% del volum total que pot arribar a tenir, i en aquests moments en té un 38,3%, una xifra que es tradueix en 42 hm³. La Llosa del Cavall, per la seva banda, ha passat del 20,5% al 24,3%, amb unes reserves actuals de 19,4 hm³ i el pantà de Sant Ponç ha registrat un lleuger increment, del 31,5% al 32,5%, d'un sol punt percentual.

 

Mesures en l'excepcionalitat

La fase d'excepcionalitat permetrà que el consum per habitant i dia torni a ser de 230 litres. A més, farà que atres mesures se segueixin mantenint, com la reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades, la reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials o també en els usos recreatius. Pel que fa a l'aigua pels usos ramaders, hi haurà una reducció del 30%, mentre que durant l'emergència el límit es trobava al 50%. Tot i això, els pagesos comptaran amb la possibilitat de flexibilitzar les reduccions presentant un Pla d’estalvi d’aigua a l’ACA.

L’ús d’aigua potable per al reg de jardins i zones verdes públiques o privades es mantindrà prohibit, excepte en casos en què s’hagi de garantir la supervivència d’arbres o plantes. Com també el reg de gespa en tots els casos, exceptuant les superfícies destinades a pràctica federada d’esport. Tampoc es podrà netejar carrers, clavegueram, paviments o façanes amb aigua potable.

Font: Regió7

 

batecs corLa freqüència cardíaca mesura la quantitat de vegades per minut que el cor batega i és un dels indicadors importants de salut

El cor té com una mena de marcapassos natural que envia un impuls elèctric regular que fa que el cor es contregui. Podem sentir aquest moviment de sang a través dels vasos sanguinis amb el pols, que és el que ens dóna la quantitat de vegades que el cor batega. Quan es tracta dels batecs del cor, els cardiòlegs solen prendre nota de dos aspectes principals: el ritme i la freqüència.

Hi ha, en línies generals, 3 ritmes diferents de batecs cardíacs: regular, regularment irregular, irregular (com el cas de fibril·lació auricular). El ritme més comú és el regular, que generalment és el sinusal, és a dir, el sistema de marcapassos normal de el cor. Pel que fa a la freqüència, hi ha tres formes generals de classificar: normal, ràpida i lenta. S'estima que, durant un període de 70 anys, el cor d'una persona pot arribar a bategar més de 2.500 milions de vegades.

Quina és la freqüència cardíaca normal en repòs

La freqüència cardíaca en repòs és el cor que bomba la menor quantitat de sang que necessita perquè no està fent exercici. Es mesura comptant el nombre de batecs per minut de cor mentre estem descansant. Per exemple, si el cor es contreu 72 vegades en un minut, el pols seria de 72 batecs per minut (BPM). És el que s'anomena també freqüència cardíaca. Si s'està assegut o ficat al llit i tranquil, relaxat i no s'està malalt, la freqüència cardíaca normalment està entre 60 i 100 batecs per minut.

No obstant això, alguns estudis recents suggereixen que una freqüència cardíaca ideal en repòs estaria entre els 50 i els 70 batecs per minut . La freqüència cardíaca pot canviar mentre dormim o realitzant qualsevol activitat diària. En general, aquesta serà més lenta durant el son i més ràpida durant les activitats diàries o l'exercici. Això vol dir que el cor s'adapta i es recupera, el que s'associa a una bona salut cardíaca.

La freqüència cardíaca en repòs es pot usar per estimar quanta energia utilitza el cos o per calcular la taxa metabòlica basal. Un bon moment per comprovar quina és la nostra freqüència cardíaca en repòs és al matí, després d'haver dormit bé, abans d'aixecar-nos del llit i prendre la primera tassa de cafè del dia.

Per als experts, quan es parla de freqüència cardíaca en repòs, com més lenta és millor perquè significa que el múscul cardíac està en bona forma i no ha de treballar tant per mantenir el cabal de sang constant. És important tenir en compte que el ritme cardíac varia d'unes persones a altres i varia també en funció de l'edat i de el nivell d'activitat física.

Quan la freqüència és massa ràpida o lenta

Una freqüència cardíaca lenta (inferior a 60 batecs per minut), anomenada bradicàrdia, pot ser comú en persones que realitzen molta activitat física i són molt atlètiques. Això succeeix perquè el seu múscul cardíac està en millor condició i no necessita treballar tant per mantenir un ritme constant. O també pot ser comú en persones que prenen medicaments com els betabloquejants, que bloquegen l'adrenalina. En certs casos, pot ser un indicatiu de problemes cardíacs.

Per contra, quan fem exercici, les pulsacions poden augmentar fins 130-150 batecs per minut, cosa normal perquè el cor ha de portar més oxigen als músculs actius. Com més treballa el cos, més ràpid batega el cor. Una freqüència cardíaca ràpida en repòs, anomenada taquicàrdia (120 pulsacions per minut), pot ser degut a una varietat d'afeccions, que inclouen anèmia o malaltia de la glàndula tiroide (un excés de medicació tiroïdal eleven el pols).

A més de l'exercici, altres factors que poden fer que el cor bategui més ràpid són el consum de cafeïna, la nicotina, certes drogues, etc.

El cor també pot bategar més ràpid quan senten emocions fortes com ansietat o por. Un altre dels factors que poden afectar la freqüència cardíaca és el pes corporal. L'obesitat pot donar un nombre de pulsacions per minut més alt del normal. També pot canviar en funció de la temperatura de l'aire, ja que quan les temperatures i la humitat es disparen, el cor bomba una mica més de sang, de manera que el pols pot augmentar. 


On es mesura la freqüència cardíaca?

El pols normalment es pren de l'artèria radial, que es pot sentir al canell, en línia amb la base del polze. S'ha de prendre amb dos o tres dits de l'altra mà pressionant lleugerament, fins que se senti el pols. Una vegada que s'hagi trobat el pols, hem de continuar sentint-ho durant uns 30 segons. Es pot calcular el ritme cardíac en batecs per minut comptant la quantitat de batecs durant 60 segons o comptant els batecs durant 6 segons i multiplicar per 10.

També es pot prendre el pols a l'artèria caròtida, al lateral de coll. Per mesurar-ho, ha de col·locar-se els dits al costat de la tràquea, just sota la mandíbula. És possible que hagin de moure els dits fins que es puguin sentir els batecs del cor. Podem sentir el pols durant 15 segons i multiplicar aquest nombre per 4 per obtenir el ritme cardíac.

Com aconseguir una freqüència cardíaca saludable

Mantenir-se actiu, tant adults com nens, és una de les formes més eficaces d'aconseguir una freqüència cardíaca en repòs normal. Es recomana la pràctica de al menys 60 minuts d'activitat física de moderada a vigorosa cada dia. S'estima que amb una a dues setmanes d'entrenament aeròbic es pot aconseguir una reducció en la freqüència cardíaca en repòs d'un batec per minut .
A més de l'exercici, és fonamental per a un batec saludable no fumar, mantenir una alimentació adequada i un pes adequat.

Finalment, en ocasions sol confondre la freqüència cardíaca alta amb una pressió arterial alta. Però no tenen res a veure. La pressió arterial alta és la mesura de la força de la sang contra les parets de les artèries, mentre que la freqüència cardíaca és la quantitat de vegades que el cor batega per minut. No hi ha correlació entre ambdues, és a dir, tenir la pressió arterial alta no necessàriament dóna com a resultat una freqüència cardíaca alta, i viceversa. La freqüència cardíaca augmenta durant l'activitat física, mentre que la pressió arterial pot fer-ho, però tímidament.

 

 

socorrista aquasosLa figura dels socorristes és vital i imprescindible a les platges i les piscines, perquè tant a l’estiu com a l'hivern, poden salvar milers de vides. No obstant això, el treball dels socorristes no és només supervisar el comportament dels banyistes de platges i piscines, sinó també fer complir la normativa de seguretat.

Quines són les funcions dels socorristes?

El socorrista és el responsable de controlar els banyistes per evitar danys, fer complir les normes d'ús de les instal·lacions i atendre les necessitats dels usuaris de la piscina.

Preparació física dels socorristes

La preparació física dels socorristes és fonamental per a la seguretat dels nedadors. Per qualificar-se com a socorrista, s'han de passar alguns exàmens físics... S'ha de treballar la resistència, la velocitat i l’agilitat i han d’estar formats durant tot l’any per mantenir-se sans.

 

A més de l’entrenament aeròbic i anaeròbic, un bon socorrista també ha de tenir totes les habilitats per nedar i bussejar.

És vital que el socorrista estigui sempre a punt per efectuar un rescat. Per tant, les tècniques de rescat s’han de practicar de tant en tant mitjançant simulacions.

Vocació i responsabilitat, qualitats imprescindibles

Les qualitats psicològiques dels socorristes son tan importants com la seva forma física. La professió de socorrista és una professió "vocacional", ja que moltes vegades, els socorristes posen en risc la seva vida per salvar la d'una altre persona i exigeix molta responsabilitat

Els socorristes han d’estar exposats al sol i a les altes temperatures durant molt de temps i han d’estar sempre vigilants sobre el que pugui passar. De fet, de vegades la tasca del socorrista pot esdevenir monòtona i avorrida, perquè es basa en infinitat d’observacions, sense que afortunadament pasi res. Tanmateix, ja sigui a la platja o a la piscina, un cop els nedadors estan en perill, han de prendre una decisió en pocs segons, de manera que els socorristes han de tenir una alta tolerància a l’estrès.

La empatía i el do de gent, són altres qualitats bàsiques del socorrista, perquè ha de transmetre una sensació de seguretat a tots els nedadors i no hi ha millor manera que les bones habilitats socials i la empatía.

busquem socorristes catalunya 2021

 

Interessats/ades, enviar CV a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o a través del formulari

 

ANAR AL FORMULARI PER A ENVIAR EL MEU CV 

sabadell piscina oferta feina estiu 2024Aquasos obre el termini per cercar 20 persones per cobrir el servei de taquilles de les piscines municipals de Sabadell.

Es busca un perfil de treballador amb capacitat per a realitzar la venda d’entrades de les 5 instal.lacions aquatiques municipals de la capital del Valles Occidental. Es tindrà en compte l’experiencia dels candidats en el sector o en serveis similars i la capacitat de treballar durant la durada del servei, des de mitjans de maig fins a l’inici del setembre.

Els candidats han d'enviar la seva candidatura i el seu CV a través d'aquest formulari

T'interessa: Busquem socorristes per a les piscines de Catalunya - Oferta de feina estiu 2024

 

 

contratar socorrista catalunya salvamento piscina playaEn una altra publicació us explicavem Quan és necessari contractar un socorrista en funció de la superfície de làmina d'aigua. 

En aquesta publicació un expliquem que contractar una empresa de socorrisme és una de les coses que segurament hauràs de fer si administres alguna finca, comunitat de veïns, apartaments o hotels que incloguin piscines que necessitin vigilància.

I segurament t'estàs preguntant ara mateix, quina empresa de socorrisme hauries de contractar?

Quines són les característiques més importants d'una empresa de socorrisme? i algunes altres preguntes importants sobre aquest tema. Però no et preocupis, a Aquasos volem ajudar-te i per això hem creat aquest article que t'ajudarà a triar correctament la teva empresa de socorrisme.

Les empreses de socorrisme sabem què és el que més convé en cada cas

Una de les coses més interessants de contractar una empresa de socorrisme és que, gracies a la nostra experiència us podem recomanar un socorrista o un servei que més s'adapti a les vostres circumstàncies particulars. Les diferències entre piscines, públic, horaris, etc. fan que disposar d'una empresa amb experiència al sector faciliti molt les coses a l'hora de contractar.

En aquest sentit, un negoci de socorrisme et pot facilitar, en la majoria dels casos, al personal amb la millor formació i experiència per a cada cas a més de saber detectar amb facilitat possibles fraus.

Coneix en aquest enllaç els serveis de Salvament i Socorrisme que podem oferir-te

Una empresa de socorrisme és eficaç

Seleccionar un socorrista per a un treball concret és una virtut que les empreses de socorrisme sabem potenciar per sobre un socorrista freelance. Una empresa amb una administració competent és capaç de gestionar aquests serveis amb rapidesa i eficàcia per oferir-te el millor d'una manera molt ràpida perquè no hagis de parar els teus serveis o mantenir desprotegits els usuaris de les teves piscines.

Cal destacar que Aquasos té el seu propi procés de selecció de socorristes professionals, que garanteix a tots els seus clients una màxima qualitat en els serveis de socorrisme al millor preu.

D'altra banda, quan cal cobrir el lloc d'un socorrista o per un canvi d'última hora, la velocitat és clau, i és vital per a qualsevol administrador que es pugui disposar d'un nou professional que pugui cobrir l'anterior.

Les empreses de socorrisme garanteixen professionalitat

Quan una empresa ben administrada i reglada supervisa les contractacions, l'elecció de personal, les col·locacions i la relació amb els clients, només pots esperar professionalitat de cadascuna de les persones que s'encarreguen de la vigilància de les teves piscines. Una empresa especialitzada és capaç de garantir-te aquesta professionalitat que un treballador freelance no podria.

Els socorristes d'aquestes empreses estan qualificats per a primers auxilis

A Aquasos sempre hem cregut que un socorrista és molt més que un socorrista. Ha de ser capaç de dur a terme tècniques de primers auxilis per socórrer les persones, ha de ser atent i agradable amb el personal i els usuaris i a més a més ha de ser capaç de transmetre el valor humà que caracteritza a Aquasos.

T'interessa: Requisits per a ser socorrista

Contractar socorristes professionals a Catalunya

A  Aquasos som professionals del socorrisme i podem ajudar-te amb la teva piscina a l'hora de mantenir la seguretat i la confiança. Tots els nostres socorristes compten amb la qualificació necessària, coneixements de primers auxilis, i moltíssimes ganes d'ajudar-te a tu i als banyistes.