Aquasos

ofegament infantil socorristas catalunyaEl 2020, 39 nens van perdre la vida a Espanya després d'ofegar-se en espais aquàtics. No perdre'ls de vista i actuar ràpid són claus per evitar-ho

Ja està aquí l'estiu, el moment d'anar a la piscina, als llacs i les platges a remullar-se per desfer-se una mica de la calor que produeixen les altes temperatures estivals i evitar així també els efectes en la salut que poden tenir. No obstant això, en aquests moments d'esbarjo és important mantenir la seguretat.

T'interessa: Els socorristes no som els cuidadors dels nens

Sense haver començat encara l'època estival ja ens trobem amb les primeres morts per ofegament: un nen de 19 mesos en una piscina privada d'Aigües (Alacant), un altre menor de sis anys a la platja de Canet d'en Berenguer (València), un nen de nou anys en una bassa d'un camp de golf a Terrasa, un home de 71 anys i un altre de 50 anys a la platja de Cambrils, o un menor de 15 anys al riu Deva (Astúries). Tots ells en les últimes setmanes.

Cada any moren ofegades en espais aquàtics unes 300 persones. El 2020 van ser 338 persones, principalment persones majors de 65 anys, però aquest any també es va registrar la mort de 39 menors de 18 anys, dels quals 12 tenien entre 0 i 3 anys, vuit entre 4 6 anys, dos entre 7 i 10 i 17 entre 11 i 17 anys. Els ofegaments són, segons dades de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), la segona causa de mortalitat per accidents en nens i de dany cerebral en adolescents. I són majoritàriament evitables.

PASSOS A SEGUIR: PROTEGIR, ALERTAR I SOCORRER

El més important, segons els experts, és no perdre de vista en cap moment els nens. D'aquesta manera podem alertar-los dels perills i alhora trobar-los el més ràpidament possible quan es produeixi l'ofegament. Ja que la manca de supervisió en els més petits i les caigudes o activitats de risc en els nens més grans són les dues causes fonamentals. Si es produeix un ofegament, el primer és protegir la víctima, alertar els Serveis d'Emergències i socórrer el nen iniciant maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP).

El primer pas, protegir, consisteix a treure ràpidament el nen de l'aigua i portar-lo a un lloc segur. Cal intentar rescatar-lo sense entrar a l'aigua, si cal entrar intentar anar amb salvavides i sense submergir el cap, i intentar sempre treure'l en posició horitzontal per evitar hipotensió i col·lapse cardiovascular, però sense demorar el rescat.

Quan s'ha tret el nen de l'aigua cal valorar-ne l'estat, si reacciona cal fer-li una valoració secundària posant solució als problemes que es detectin, si no respon, cal procedir a les maniobres de RCP per recuperar la respiració de forma eficaç o donar resposta a la parada cardiorespiratòria, per fer una reanimació cardiopulmonar cal seguir aquests primers passos:

Col·loca-la en posició de reanimació: panxa enlaire amb braços i cames alineats sobre una superfície rígida i amb el tòrax al descobert.
Obre la via aèria, per això col·loca una mà sobre el front i amb l'altra tira del mentó cap amunt, per evitar que la llengua impedeixi el pas de l'aire als pulmons.

Comproveu durant 10 segons si la víctima respira normalment mantenint la via aèria oberta. Si ho fa col·loca-la en posició lateral de seguretat, truca al 112 o ajuda i comprova si segueix respirant. Si no respira truca al 112 i inicia 30 compressions toràciques al pit.

T'interessa: Flotadors per a nadons. La seguretat és el primer

Realitza dues insuflacions amb la via aèria oberta (front-mentó) i el nas tapat. Si l'aire no passa a la primera insuflació, assegureu-vos d'estar fent bé la maniobra front-mentó i realitza la segona insuflació.

Alterna 30 compressions 2 insuflacions a ritme de 100 compressions per minuts. No paris fins que la víctima iniciï la respiració espontània o arribi l'ajuda professional.

 

combatre calor aquasos socorristes catalunyaDavant l'arribada de l'estiu, des d'Aquasos et recordem algunes mesures per prevenir els problemes de salut derivats de les altes temperatures a través de l'alimentació, la hidratació, la vestimenta, les activitats d'exterior, la llar o els viatges, i et proporcionem recomanacions sobre com actuar davant els cops de calor i l'esgotament als que són especialment vulnerables: nens i gent gran.

La calor afecta la salut alterant el termòstat intern del nostre organisme. En condicions normals, quan fa calor el nostre sistema de control de temperatura produeix suor, que a l'evaporar-se refresca el cos. Però els dies de calor intensa obliguen al fet que el nostre cos faci un major esforç per mantenir la temperatura corporal.

Si no aconseguim mantenir una temperatura corporal normal, podem patir marejos, rampes, un cop de calor o esgotament per calor

En el cas del cop de calor, els símptomes associats són temperatura elevada, pell vermella i seca, pols fort, mals de cap, marejos i nàusees.

 

La calor no afecta totes les persones per igual. Els grups més vulnerables són:

- Gent gran
- Nens i nenes menors de 4 anys
- Dones embarassades
- Malalts crònics o persones que prenen de forma continuada determinats medicaments
- Persones amb discapacitats
- Persones amb sobrepès

Els problemes de salut associats a les altes temperatures es poden evitar seguint pautes senzilles en el dia a dia.

Els àpats

- Beu abundants líquids (aigua, sucs ...), sempre que no hi hagi contraindicació mèdica
- Evita les begudes alcohòliques i les que continguin cafeïna (ja que augmenten la pèrdua de líquid), i les begudes ensucrades
- Fes àpats lleugers (fruites, amanides, verdures, gaspatxos ...) que t'ajudin a reposar les sals perdudes per la suor

La vestimenta

- Utilitza roba lleugera i de colors clars, que no estrenyi i que transpiri
- Utilitza gorres, un barret d'ala o similars, que protegeixin el cap , cara, orelles, temples i part posterior del coll
- Empra calçat còmode i que transpiri

Activitats a l'exterior

Al carrer, al camp, etc.

- Evita fer exercici durant les hores centrals del dia, sobretot si són d'alta intensitat. Millor a primera hora del dia o al capvespre

En les hores de calor, no oblidis:

- Romandre a l'ombra i descansar
- Utilitza barret, ulleres de sol i crema solar
- Refresca't! Beu líquids i tira't aigua al cap

A la llar

- Romandre en les estàncies més fresques
- Abaixa les persianes, tendals, cortines ... per evitar que el sol entri directament

A l'automòbil

- Mai deixis els nens/es, gent gran ni animals a l'interior d'un vehicle tancat
- Utilitza l'aire condicionat o obre les finestres
- Presta especial atenció als canvis bruscos de temperatura que es produeixen a l'entrar i sortir del vehicle, augmentant progressivament la temperatura a l'interior
- Descansa en els viatges llargs , porta líquids per hidratar-te i refresca't

A l'exposar-te al sol

- Utilitza protecció solar adequada. Inclou protecció labial. Aplica-la 30 minuts abans de sortir de casa, de manera generosa i renovant-la regularment
- Evita productes fotosensibles (perfums alcohòlics ...)
- Protegeix els teus ulls amb ulleres de sol adequades (protecció 100% a raigs UV i radiació blau)

Abans de llançar-te a l'aigua

- Comprova la profunditat de la zona
- Llança't amb els braços estesos
- Pren precaucions extra en rius, pantans i embassaments
- Evita zones de desguassos i vigila especialment als més petits
- No consumeixis alcohol ni drogues

Davant la detecció de qualsevol dels efectes negatius de la calor, des d'Aquasos, et recomanem interrompre l'activitat que s'estigui realitzant, buscar un lloc fresc i demanar ajuda.

Si és una altra persona la que es troba malament :

- Aconsegueix ajuda mèdica. Truca al 112
- Baixa la temperatura corporal. Porta-la a un lloc fresc i aplica aigua amb draps. Si està estirada i vomita, decanta el cap i mantingues lliures les vies aèries
- Proporciona líquids. Evita les begudes alcohòliques

 

contratar socorrista minimo metros piscina normativa catalunyaL'arribada de l'estiu juntament amb l'obertura de piscines públiques i privades fan plantejar-se a qualsevol l'obligació de contractar socorrista a la piscina.
Si t'estàs preguntant quan cal contractar socorrista per a la piscina.

La resposta ràpida és la següent:

Quan la piscina supera els 200 metres quadrats de superfície de làmina d'aigua i és d'ús col·lectiu, hem de contractar socorrista en funció de la mida de la piscina. Davant del dubte que molts propietaris de piscines comunitàries plantegen en aquestes dates, resumirem a continuació, de forma molt senzilla, el reglament que regula les normes de seguretat aplicables a les piscines d'ús col·lectiu ubicades a Catalunya.

El funcionament és el següent
Quan cal contractar socorrista per a la piscina?

Depenent de la mida de làmina d'aigua de la piscina, el nombre de socorristes que necessites contractar a la piscina és el següent:


- Les piscines amb superfície d'aigua de 200 a 500 metres quadrats necessiten contractar com a mínim un socorrista.
- Les piscines amb una superfície de 500 i 1000 metres quadrats han de contractar com a mínim dos socorristes.

Això és obligatori, és a dir, està estipulat legalment que ha de ser així i si hi hagués algun problema en una piscina d'aquestes dimensions i no hi hagués un socorrista per solucionar-ho ens estaríem enfrontant a una situació legal molt complicada.

Obligacions importants a la piscina (amb socorrista o sense)

També us volem fer saber alguns detalls que se'ls escapen a la majoria de les piscines, i que suposen un risc si no es tenen en compte.

T'interessa: Avantatges de contractar una empresa de socorrisme

La piscina pot estar oberta sense socorrista?

No, el socorrista ha de romandre a la piscina i la zona de bany durant tot l'horari de funcionament. No hem d'oblidar que sempre que hi hagi una piscina hi ha un risc, principalment per als nens però també per als adults.

Tenir flotadors disponibles i funcionals, cal tenir aquests flotadors?

Si, és obligatori col·locar dos flotadors salvavides, com a mínim, al voltant de la piscina, de manera simètrica. La seva finalitat és que, en cas que un banyista s'estigui ofegant, qualsevol usuari pugui llançar, amb compte, un flotador salvavides perquè la persona amb problemes pugui agafar-se al flotador i arribar a la riba.

Reglament visible per als usuaris de la piscina

Totes les piscines d'ús col·lectiu hauran de disposar d'un reglament de règim intern per als usuaris, que estarà redactat pels propietaris de la piscina i exposat en lloc visible. El més usual és col·locar cartells a l'entrada de la piscina advertint mitjançant dibuixos del mínim de normes que cal respectar, així ens fem entendre en qualsevol idioma.

Volem donar-li la importància que mereix contractar un o més socorristes, ja que la normativa deixa ben clar que la responsabilitat del funcionament, cura i vigilància de la piscina és de les persones titulars. L'existència d'un servei extern no eximeix el titular de la piscina de responsabilitat.


Si necessiteu un socorrista per a la vostra piscina, no ho dubteu, contacteu amb nosaltres i us informarem de tot el que necessiteu

 

Busquem tècnics/ques superiors en esport per a les activitats que gestionem a Tàrrega (Barcelona). Imprescindible titulació i inscripció al ROPEC.

Interessats/ades, enviar CV a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o a través del formulari que pots trobar en aquest enllaç

 

tecnicos deporte tarrega verano 2023

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

 

Busquem monitors de natació per a les piscines que gestionem a la comarca de l'Anoia. Imprescindible titulació i inscripció al ROPEC.

Interessats/ades, enviar CV a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o a través del formulari que pots trobar en aquest enllaç

 

monitores natacion verano 2023 anoia

 

CONTACTA AMB NOSALTRES