Nedar, el millor mètode per aprimar-se

socorristes salvament piscina platja playa catalunya natacio el millor metode per aprimar seSón pocs els doctors i experts en salut que no tenen por de recomanar sempre la natació com a primera opció davant d'algú que vol perdre pes.

És aquesta una recomanació fonamentada, o es tracta de només un mite?

Evidentment, quan són professionals formats els que ho recomanen es tracta de la primera opció, encara que val la pena entrar en profunditat i aprendre per què. Però, nedar és el millor mètode per aprimar-se i perdre pes? A continuació intentem aclarir els teus dubtes.

Pèrdua de pes saludable

El primer que cal recordar és que tota rutina de pèrdua de pes saludable es basa en dos grans pilars, i cap dels dos no és prescindible: una dieta equilibrada i saludable, i exercici físic.

Sense una dieta adequada, tot l'exercici del món no servirà per posar-se en forma o eliminar els quilos de greix que sobren: desenvoluparàs musculatura més sana i forta, però seguirà oculta sota la capa de greix.

D'altra banda, sense exercici, fins i tot una dieta hipocalòrica tindrà problemes per aconseguir que baixis de pes: cal obligar el cos a consumir energia perquè es desprengui de les reserves de greix. A més, un cos sedentari no és un cos sa, fins i tot sense excés de pes.

Beneficis de la natació per aprimar-se

El primer i més important és que, a l'hora de fer exercici per aprimar-se, com més grups musculars impliqui un exercici més despesa d'energia suposarà i, per tant, més ajudarà a perdre pes.

En el cas de la natació, s'impliquen tots els grans grups musculars del cos, amb un exercici aeròbic molt complet en què a més estem esforçant-nos en tot moment per mantenir-nos a la superfície.
Aquest tipus d'esforç fa que l'organisme recorri abans a fonts d'energia secundàries o terciàries com els dipòsits de greix. Això es tradueix que, amb una sessió de la mateixa durada, la natació aconseguirà una crema de greixos més gran que la de molts altres tipus d'esport i exercici.

El segon motiu més important pel qual nedar és tan adequat per aprimar-se és l'absència d'impactes. Quan corres o saltes els teus turmells, genolls i articulacions en general es veuen sotmesos a constants impactes contra el terra o derivats d'aquests. En una persona amb sobrepès, aquests impactes són especialment perillosos, ja que el seu cos es veu sotmès a un càstig molt més gran.

En nedar, l'aigua evita completament aquests impactes, i permet entrenar-se centrant-se en la crema de calories sense témer que les articulacions pateixin o es lesionin: és molt més segur. D'aquesta manera, una persona amb excés de pes té a la natació la seva millor alternativa per perdre els primers quilos, fins que la seva forma física sigui millor i li permeti també provar altres tipus d'exercicis sense perill de lesionar-se.

Altres beneficis

A més del que hem descrit, l'exercici a l'aigua té una capacitat extraordinària d'aportar un component lúdic i d'evasió: és desestressant com pocs. I per si tot això fos poc, aprendre a nedar de manera efectiva ens proporciona unes eines i la capacitat de desenvolupar-nos millor en un medi aquàtic que sempre són benvingudes i mai se sap quan poden resultar necessàries.