3 beneficis de la natació per a la ment

natacion beneficios mentales socorristas barcelonaLa natació és un esport meravellós per cuidar la salut, ja que no només us sentireu millor físicament, sinó que el vostre estat d'ànim serà més positiu. A més, és una activitat que afavoreix el benestar cerebral.

Els beneficis que té la natació per a la ment fan que sigui un esport altament recomanat per a totes les edats i condicions físiques. Tal és així que actualment la majoria dels gimnasos i instal·lacions esportives compten amb una piscina.

Generalment, són més conegudes les aportacions de la natació a l'aspecte físic. Això és perquè aquest esport produeix canvis molt positius en la capacitat aeròbica, postura i la potència muscular, sense esmentar que és l'esport ideal per a aquelles persones que pateixin una lesió o dolor a les articulacions.

Per què fer natació és bo per a la ment?

Més enllà de l'anterior, per altra banda hi ha els beneficis de la natació per a la ment. Durant una sessió d'entrenament, es potencien variables psicològiques com ara la concentració, la presa de decisions o la coordinació. A més, la piscina és l'ambient perfecte per desconnectar de la rutina i deixar enrere els pensaments negatius. Per totes aquestes raons, a continuació aprofundirem en els beneficis de la natació per a la ment.

1. Millora la salut del cervell

La natació, com qualsevol altre exercici aeròbic, requereix que el cor estigui bombant sang a tots els òrgans de manera contínua. Com a conseqüència d'això, el cervell rep una aportació extra d'oxigen que permet optimitzar-ne el funcionament.

La sang i els nutrients arriben a més àrees cerebrals. Una àrea ben oxigenada és una regió més funcional i amb més capacitat per treballar. Per la seva banda, laugment en lalliberament de neurotransmissors provoca que les connexions entre neurones estiguin més actives.

2. Potència la coordinació motora

La natació és un esport que requereix un alt coneixement de la tècnica. No només cal moure els braços i les cames, sinó que s'ha de fer d'una manera concreta i de forma sincronitzada. A més, no hi ha una única manera de nedar, sinó que hi ha diversos estils: crol, braça, esquena i papallona.

Cadascú requereix que el nedador aprengui a moure les extremitats d'una manera determinada i que integri aquests moviments com si fos una coreografia.

Dominar la tècnica és fonamental per tenir un bon rendiment, ja que en estar a l'aigua, el component de fatiga pot arribar a ser molt rellevant. Per tant, fer bé els moviments permetrà una optimització de l'esforç físic i més capacitat per controlar el cansament.

3. Permet la reflexió i la introspecció

La majoria dels nedadors afirma que el fet d'estar a l'aigua fent un moviment mecànic els deixa molt marge per pensar i reflexionar mentre s'entrenen.

Tot i això, pensar en excés pot ser una arma de doble tall. D'una banda, pot ser una bona oportunitat per a la introspecció i l'organització d'idees que durant el dia, a causa de la rutina, és més difícil fer. Però de l'altra, pot suposar la remugació de pensaments negatius.

La natació és un esport molt beneficiós per a la ment

Encara que els beneficis de la natació per a la ment no siguin tan coneguts com els físics, això no vol dir que aquest esport no tingui res a aportar en el pla mental. De fet, les adaptacions psicològiques es comencen a notar abans que les físiques.

Un dels grans avantatges daquesta activitat és que es pot començar a practicar a qualsevol edat; no cal tenir una edat o condició física determinada. La pràctica beneficia totes les persones que el practiquin perquè, en fer-se en un medi com l'aigua, l'impacte sobre les articulacions es redueix i el risc de lesió és menor.