Blind Cap, un gorro de natació per a nedadors cecs

gorro natacion ciegos samsung socorristas catalunyaSamsung ha desenvolupat Blind Cap, un innovador prototip que permet al nedador cec fer el viratge a la piscina sense necessitat d'ajuda addicional. Es tracta del primer gorro de natació amb sistema bluetooth incorporat que millora les condicions del nedador amb discapacitat visual.

Fins ara, la manera d'alertar el nedador en el moment exacte de fer el viratge és colpejar l'esquena o el cap de l'esportista amb un pal que subjecta una esponja a l'extrem.

El nou sistema Blind Cap, desenvolupat per Samsung en col·laboració amb el Comitè Paralímpic Espanyol, incorpora a la gorra de natació un sistema de vibració i tecnologia bluetooth al seu interior, per alertar el nedador. El seu funcionament és senzill: sincronitzat amb el telèfon intel·ligent o amb qualsevol telèfon intel·ligent, a través del bluetooth, l'entrenador envia el senyal d'avís des d'aquests dispositius; un senyal que es tradueix en vibració al gorro del nedador cec i li permet voltejar sense necessitat dajuda addicional.

 

A més de servir d'orientació al nedador, Blind Cap també permet recopilar dades com a velocitat assolida per circuit, durada de les sèries, etc.

TECNOLOGIA INCLUSIVA

Es tracta d'un bon exemple de com la tecnologia pot afavorir la inclusió amb persones amb discapacitats i s'espera que aquest dispositiu es pugui utilitzar en competicions futures.

Tot el projecte està recollit a www.blindcap.com una web destinada a aquesta iniciativa on, aquells que ho desitgin, podran conèixer-la a fons i amb la qual es pretén arribar al màxim públic possible per conscienciar sobre la necessitat d'investigar-ne de noves formes de desenvolupament i millores al món de l'esport.

NATACIÓ PER A CECS

A Espanya, la natació és un dels esports més importants dins de la Federació espanyola d'esports per a cecs i de l'ONCE, ja no pel seu aspecte competitiu, sinó per les diverses activitats que es poden fer al medi aquàtic sense arribar a competir i que resulten avantatjoses per a les persones amb discapacitat visual i cecs totals. La competició és la faceta més vistosa gràcies als grans èxits que els nostres nedadors han aconseguit al llarg de la història en aquest esport per a cecs a les diferents Paranetejades i Campionats internacionals.

Les competicions de natació es regeixen, a la base, pel reglament de la FINA (Federació Internacional de Natació Amateur), per tal d'aconseguir la màxima integració de nedadors cecs en competició per a vidents.