Així és l'enginyós mètode perquè els daltònics diferenciïn les banderes de la platja

banderas paya daltonicos socorristas catalunya

En una publicació anterior t'explicàvem el significat de cada bandera a la platja, en aquesta publicació t'expliquem com son les banderes adaptades per a persones daltòniques

Quan anem a la platja és usual veure banderes de colors que informen els banyistes de l'estat en què es troba el mar i les precaucions que cal tenir en cas de voler refrescar-nos.

A moltes platges d'Espanya ja s'han substituït les banderes convencionals per unes acolorides de vermell, verd i groc amb senyals perquè els daltònics tinguin les mateixes condicions que la resta de persones.
Segons la reglamentària de les banderes, el verd és quan laigua està calmada, per tant, apte per al bany; groc quan hi ha corrents i el bany s'ha de fer amb precaució i vermella quan està prohibit ficar-s'hi.

Les persones que tenen aquest trastorn habitualment confonen els colors. El daltonisme és la incapacitat de veure els colors de manera normal. De fet, la dificultat principal rau principalment en diferenciar els colors vermell i verd, encara que també els colors blaus.

Perquè les persones daltòniques puguin banyar-se sense cap problema, s'ha creat un codi de signes Color ADD, amb la finalitat de poder distingir les banderes.

El sistema consisteix a representar els colors en símbols fàcils de recordar, de manera que la barra diagonal representa el groc; el verd és un triangle que apunta cap a la dreta i un triangle cap a lesquerra és el vermell. La combinació d'aquests tres colors completen la representació dels restants de l'arc de Sant Martí, marró, verd, taronja i morat. A més, el color negre apareix representat amb un quadre negre i el blanc amb un quadre blanc amb la vora negra.

El daltonisme afecta un de cada 12 homes i una de cada 200 dones i gràcies a aquesta iniciativa, les platges d'Espanya seran més inclusives. No obstant això, no totes tenen incorporades aquests símbols. La primera es va posar a les Canàries, al sud de Tenerife, el 2019, i més tard se'n van anar onejant moltes altres, principalment a la zona llevantina: Oliva va ser la primera que el va implantar el 2021 i el van seguir Benicarló, Alcossebre o Dénia.