Fòbia a l'aigua i com es pot superar

por fobia aigua piscina platja sos socorristes catalunyaQuan pensem en fòbies, tendim a pensar ràpidament en la por de certs animals o situacions que, si bé poden dur a terme la major part de persones, poden produir ansietat, com pujar en un avió, pujar a un lloc alt o quedar-se tancat en llocs petits. Tot i això, pocs coneixen una de les pors més habituals i que pot determinar la vida de les persones que el pateixen: és la por a l'aigua o aquafòbia.

Es tracta d'un temor irracional i persistent, que es pot manifestar de maneres molt diferents. Algunes persones simplement senten ansietat en acostar-se a la vora del mar o a una piscina, tot i que saben que això no representa una amenaça per a la seva integritat física. En els casos més extrems, pot suposar por de mullar-se per la pluja o ser esquitxat. El problema més gran amb l'aquafòbia és la vergonya que produeix en què la pateix, que provoca que aquesta no sigui comunicada i, per tant, no se solucioni i es visqui en silenci.

 

Consells per familiaritzar-se amb l'aigua i evitar que el nostre cor amenaci en desbocar-se quan estigui a prop d'una piscina.

Crear confiança
L'enfocament més nociu és aquell en què s'insisteix que no hi ha res del que tenir por. Encara que nosaltres no sentim la mateixa ansietat, hem de ser conscients que la fòbia és un pensament irracional i que, per tant, no pot solucionar-se traient-li importància.

Desmitificar l'aigua
Hem de parlar obertament de l'aigua des d'un punt de vista científic per fer comprendre els qui tenen por que no hi ha res a témer. Per exemple, explicant què passa quan se submergeix un objecte en aigua o quan se'ns fica una mica pel nas.

Practicar tècniques de relaxació
Un punt comú a molts tractaments de fòbies, i que consisteix a preparar psicològicament el pacient abans que aquest s'enfronti a l'aigua. Per això, es pot intentar visualitzar prèviament el que passarà o mantenir idees positives al cap per si es necessiten una vegada dins l'aigua.

Tingues la teva meta clara
Pot ser un procés llarg i ardu, però tothom és capaç de sobreposar-se la por a l'aigua i nedar on no es fa peu. És preferible anar a poc a poc que intentar eliminar l'ansietat de cop, cosa que pot ser molt contraproduent. La millor manera de prevenir els accidents a l'aigua no és ser especialment hàbil, sinó ser capaços de mantenir el cap fred en tot moment.