Es pot ser al·lèrgic al clor?

alergia al cloro contratar socorristas veranoLes reaccions al clor de les piscines poden incloure picor, envermelliment de la pell o urticària

Hi ha molts tipus d'al·lèrgies, però no al clor. No es pot ser al·lèrgic al clor, però si que es pot ser sensible o tenir una reacció.

Les reaccions al clor poden incloure picor, envermelliment de la pell o urticària (protuberàncies amb picor). No es tracta d'una al·lèrgia, sinó d'una “dermatitis irritant” (com una cremada química), provocada per la hipersensibilitat a aquest irritant natural.

A més, el clor també resseca la pell i pot irritar la dermatitis existent.

Sobre el clor

El clor pot contribuir indirectament a les al·lèrgies en irritar i sensibilitzar el tracte respiratori. Alguns estudis han suggerit que nedar sovint a la piscina i l'exposició a productes de neteja que contenen clor poden augmentar el risc de desenvolupar asma i altres al·lèrgies respiratòries, tant en adolescents com en adults.

Com més freqüentem aquests espais, més exposats estarem a aquestes reaccions. Aquests especialistes assenyalen que és possible que no afecti les persones amb una exposició menys freqüent. De fet, alguns estudis han demostrat que l'ús domèstic de lleixiu amb clor pot reduir l'aparició d'al·lèrgies als al·lèrgens domèstics, com els àcars de la pols, possiblement en inactivar els al·lèrgens.

Símptomes d'una reacció al clor

La sensibilitat cutània al clor pot presentar els símptomes següents:

- Envermelliment de la pell, sensibilitat, inflamació o picor al lloc de contacte.
- Lesions cutànies o granellada.
- Escames o crostes a la pell.
- Urticària, que alhora comparteixen alguns d'aquests símptomes com picor i envermelliment.

En el cas de persones amb asma i al·lèrgiques rinitis, que ja té vies respiratòries sensibles, també pot tenir els símptomes següents:

- Tos, especialment a la nit, en fer exercici o en riure.
- Dificultat per respirar
- Sensació d'opressió al pit
- Sibilància amb un so grinyolant o xiulant
- Nas que moquejant.

Passos per tractar aquesta reacció

Com sempre, el millor i primer que cal fer és consultar amb un especialista, que serà l'encarregat d'indicar-nos quins passos o tractament hem de seguir. Tot i així, els especialistes recorden que la sensibilitat de la pell generalment es tracta rentant l'àrea afectada amb aigua neta per intentar eliminar qualsevol rastre de l'irritant restant.

En alguns casos, es pot receptar una crema amb corticosteroides. La urticària es pot tractar amb un antihistamínic, com a difenhidramina.