Natació: L'esport amb beneficis per al cos i el cervell

beneficios natacion socorristas acuaticos socorrismo barcelonaLa natació és un esport que consisteix en traslladar-se d'un lloc a l'altre a l'aigua sense que la persona toqui el terra. La natació es pot practicar a la piscina o en aigües obertes. El seu origen és ancestral, en alguns jeroglífics egipcis del 2500 abans de Crist es reflecteix la importància de l'art de nedar. A la Grècia i Roma antigues nedar formava part de l'entrenament militar i saber nedar era una característica que atorgava distinció.

Durant l'Edat Mitjana tot això va canviar i va desaparèixer, ja que es considerava que l'aigua era portadora de malalties. Ja a l'era moderna, va arribar la natació de competició que va començar a la Gran Bretanya a finals del segle XVIII i el 1837 es funda la National Swimming Society, la primera organització d'aquest tipus. Des de llavors es van popularitzar en altres països europeus i no va deixar de créixer com a disciplina esportiva professional fins a arribar el 1912, que va ser quan es van incloure les competicions femenines de natació als Jocs Olímpics.

 

La natació té nombrosos beneficis tant per al cos com per al cervell fent literal això de "mens sana in corpore sano". Com que és un exercici aeròbic afavoreix la salut cardiovascular enfortint el cor però a més, ajuda a reparar les neurones danyades, enfortint també el cervell i millorant-ne la funció.

En general, com la resta dels esports, millora el flux sanguini però a més, fa que el flux sanguini s'incrementi encara més i que es proporcioni més sang al cervell, incrementant-se un 14% respecte als que practiquen esport fora de l'aigua . Amb això s'ajuda a millorar la memòria, l'estat d'ànim i la claredat mental. Els beneficis són tals que la natació resulta un exercici molt adequat per a la rehabilitació de persones que han patit una trombosi cerebral, entre d'altres.

Alguns dels beneficis de la natació son els seguents

✔ Esport de baix impacte que no fa malbé les articulacions
✔ La flotació afavoreix que s'estiri l'esquena eliminant dolors típics del sedentarisme
✔ Afavoreix la circulació sanguínia i el drenatge
✔ És relaxant
✔ Augmenta la capacitat pulmonar
✔ Ajuda a la concentració i l'enfocament
✔ Inhibeix la producció de cortisol
✔ Tonifica els músculs
✔ Millora la flexibilitat i l'elasticitat
✔ Combat malalties cròniques com l'asma, la diabetis o el colesterol
✔ Té nombrosos beneficis psicològics, cognitius i neuronals