FPS: Què és el factor de protecció solar de les cremes, quin és el seu significat i com es calcula?

proteccio solar aquasos socorristes barcelonaPer calcular quant de temps podem estar protegits del sol hem de tenir en compte el nostre tipus de pell i el FPS de la crema solar que utilitzem.

L'estiu és moment d'anar a la platja o a la piscina i gaudir del bon temps amb activitats a l'aire lliure. L'època estival és també moment de lluir bronzejat, però la crema de sol ha d'acompanyar-nos sempre per evitar malalties a la pell.

Segons l'OMS, cada any hi ha entre 2 i 3 milions de casos de càncer de pell a nivell mundial. Un de cada tres casos de càncer detectat en el món és un càncer de pell i un dels principals factors de l'aparició d'aquests és l'exposició recreativa a el sol.

Per protegir-nos del sol un dels millors mètodes és la crema solar.
No obstant això, no totes les pells són iguals, i per això hem d'utilitzar diferents productes depenent de la sensibilitat de la nostra pell.

Com calcular l'efecte de les cremes solars

El Factor de Protecció Solar (FPS) indica el temps que una persona pot estar exposada al sol sense cremar-se. Abans, però, de calcular això hem de conèixer el nostre tipus de pell.
Segons la classificació ideada pel dermatòleg Thomas B. Fitzpatrick el 1975, hi ha 6 classes diferents de pells, segons la seva tonalitat, facilitat per cremar-se i capacitat per bronzejar-se.

Les pells de tipus I poden resistir 10 minuts a el sol sense cremar-se. Segons el tipus de crema que ens apliquem podrem multiplicar aquest temps d'exposició. Per exemple, si algú amb un tipus de pell I s'aplica una crema amb un FPS 30, multiplica el temps d'exposició al sol per 30, per tant, podria estar 300 minuts sense cremar-se.

Les pells de tipus II per la seva banda poden estar a el sol fins a 20 minuts sense cremar-se. Si apliquéssim una crema amb FPS 40, podríem estar a el sol fins a 800 minuts sense cremar-nos.

No obstant això, encara que això semblen càlculs molt senzills, cal tenir en compte altres variables. Depenent del lloc, l'hora del dia o si entrem a l'aigua, aquesta protecció tindrà un major o menor efecte. Per això, els experts sempre recomanen aplicar les cremes protectores cada 2 hores, per assegurar-nos així una correcta protecció contra la radiació solar.