5 beneficis (i els perills) de prendre el sol

pendre solConeixes les dues cares del sol? D'una banda és saludable ja que millora l'ànim i enforteix els ossos, però per l'altre accelera l'envelliment de les cèl·lules i és el principal causant del melanoma. Mira com quedar-te amb el bo i protegir-te del que és dolent.

Ja estem a l'estiu i amb ell les activitats a l'aire lliure es multipliquen. Els carrers, les terrasses, les piscines i les platges s'omplen i es percep una sensació generalitzada de felicitat. Gran part d'aquest estat d'ànim positiu es deu a la major presència de llum solar, i és que els raigs del sol són essencials per fabricar serotonina, un neurotransmissor relacionat amb la sensació de benestar.

Els beneficis del sol

A més de millorar l'estat d'ànim, el sol ens "alimenta". Quan els seus raigs entren en contacte amb la pell provoquen que un enzim es transformi, el que dóna lloc a la producció de vitamina D, una substància essencial per a multitud de processos biològics que garanteixen una bona salut i que obtenim, en un 90% gràcies a l'exposició solar (l'altre 10% ens l'aporta l'alimentació).

 

Per això, la Comissió Europea recomana prendre el sol 15 minuts al dia (exposant la cara i braços és suficient), diverses vegades per setmana per garantir la correcta sintetització d'aquesta vitamina. Els metges no deixen d'alertar que gran part de la població no té els nivells suficients, fins i tot en països amb bon clima com el nostre, cosa que estaria directament relacionat al fet que vam passar poc temps a l'aire lliure. Un adult necessita 400-600 UI de vitamina D, que ens aporta el següents beneficis:

Enforteix els ossos i allunya l'osteoporosi: el calci és essencial per als ossos, però per molt que ho incorporis al teu organisme a través de la dieta, aquest és incapaç d'aprofitar-sense la presència de la vitamina D.

Manté a ratlla la tensió: aquesta vitamina redueix els nivells de l'hormona paratiroïdal, encarregada de regular la pressió sanguínia. Per això, en prendre el sol, la tensió baixa.

Activa les teves defenses: de la vitamina D també depèn en part el bon funcionament del sistema immunològic. Els limfòcits T, un tipus de glòbuls blancs encarregats de defensar l'organisme d'infeccions, necessiten aquesta vitamina per a realitzar correctament la seva feina. Per això, després d'un estiu de sol, notes que a l'hivern et refredes menys.

El sol també és beneficiós per a:

Regular el teu bioritme: la llum solar regula els nostres ritmes circadians, els quals estan implicats en el somni i l'ànim, entre altres coses.

Millorar afeccions de la pell: com la psoriasi i l'acne. Les lesions escamoses que produeix la psoriasi milloren fins a un 90% a l'estiu gràcies a l'acció dels raigs ultraviolats que eviten que el sistema immune atac les cèl·lules sanes de la pell (el que passa quan es pateix aquest trastorn). La pell amb acne també millora encara que en aquest cas convé utilitzar una protecció solar lliure d'olis i, sobretot, no excedir-se amb l'exposició perquè pot producirs un efecte rebot.

Els perills del sol

El sol és font de vida i de salut però també pot arribar a ser un perill doncs, pres en excés, pot provocar envelliment prematur, danys oculars i càncer de pell. El melanoma és el tipus de càncer més perillós i el seu factor de risc més important és, precisament, l'exposició excessiva al sol.

Segons l'Institut Català d'Oncologia, més del 80% de casos de melanoma es podrien prevenir, una malaltia que en els últims anys ha experimentat un considerable augment. Cada any es registren uns 5.000 nous casos de melanoma a Espanya, la majoria en persones d'entre 40 i 70 anys, i està associat a episodis de cremades solars acumulats al llarg de la vida. Per això és tan important protegir-nos del sol des de la infància.

¿I com és possible que càncer de pell vagi en augment amb les campanyes de conscienciació que es fan cada any? Segons el Dr. Agustín Buendía, Dermatòleg responsable de la campanya Euromelanoma a Espanya, "la prevenció davant el càncer de pell es fa de dues maneres: primària i secundària.

Aquesta última va encaminada a detectar-ho en estadis inicials per reduir la mortalitat, i això sí que s'ha aconseguit. No obstant això, la prevenció primària té com a objectiu modificar els nostres hàbits davant del sol, i aquí els 'fruits' es veuen 30 anys després. Per això ara estem veient els nefastos resultats de les actituds de fa tres dècades, quan la gent es posava al sol sense protecció. Però amb el temps veurem un descens del nombre de casos, com a Austràlia, que era el país més afectat i ja no ho és gràcies a les campanyes de prevenció ".

 

3 conseqüències si et passes amb el sol

La radiació solar que incideix en la teva pell està composta per raigs UVA, UVB i infrarojos. Tres tipus de radiacions que actuen de manera diferent i passen diferent factura si t'excedeixes amb l'exposició solar.

RAIGS UVA: Les radiacions UVA representen més del 95% de la radiació ultraviolada. I és que tenen la capacitat de travessar els vidres i els núvols. Produeixen un bronzejat lleuger i no durador a les poques hores de prendre el sol. Si t'excedeixes ... Encara que no et cremis, l'excés de raigs UVA afecta les fibres de col·lagen i elastina de la pell. Per això es debilita, es resseca i hi ha més flacciditat. Provoquen taques i al·lèrgies a la pell, a més d'envelliment prematur. També augmenten el risc de càncer de pell.


RAIGS UVB: Són més forts. Aquests raigs penetren fins l'epidermis, on produeixen una estimulació dels melanòcits que activen el pigment anomenat melanina, generant un bronzejat intenso.Si t'excedeixes ... En arribar a les capes profundes de la pell, els raigs UVB són els que provoquen el bru durador però si et passes també són els responsables de l'eritema (envermelliment de la pell) i les cremades. L'excés de radiació UVB és un factor de risc per al desenvolupament del càncer de pell.

INFRARROJOS: Aquest tipus de radiació produeix calor però no bronzeja. Genera un enrogiment cutani immediat provocat per una vasodilatació, però desapareix en poques hores. Cal no confondre-ho amb l'eritema produït pels raigs UVB (surt diverses hores després de prendre el sol i dura alguns dies). Si t'excedeixes ... Fins ara es pensava que els raigs infrarojos no eren nocius, però ara se sap que també arriben a les capes més profundes de la pell i produeixen radicals lliures, donant lloc a flacciditat.

A l'estiu, més precaució

La incidència d'aquests raigs sobre la terra no és la mateixa durant tot el dia. Les hores centrals, de 12 a 16 hores, són les pitjors per a l'exposició solar ja que el sol està perpendicular a la terra i la radiació és molt més elevada, de manera que causa més dany a la pell.

I no oblidis que els primers dies serà suficient amb 15-20 minuts de sol, després pots anar augmentant progressivament el temps sense sobrepassar mai les 2 hores.