Mites que hauries de conèixer sobre les piscines

mitous piscina socorristasAlguns mites parlen de taques de color a l'aigua, pels i ungles que muten de color, clor radioactiu, etc.

Segur que moltes d'aquestes llegendes urbanes les has sentit alguna vegada, però què tenen de veritales?

Si fas pipí a l'aigua apareix una taca de color verd o blau. FALS

Si hi hagués un químic que reaccionés amb l'orina, seria difícil que no reaccionés a altres substàncies com la suor, els cosmètics, etc. També seria impossible que l'aigua estigués transparent.

Tot i això, aquesta llegenda urbana tan estesa ha ajudat que moltes persones temin la terrible taca i no facin pipí a la piscina, cosa que condiciona negativament la salubritat de l'aigua.

De fet, en un estudi publicat a Environmental Science & Technology elaborat entre científics xinesos i nord-americans es conclou que la barreja d'orina i clor formen una combinació perillosa per a la nostra salut. El pis a la piscina genera una reacció química que provoca un gas que, en ser inhalat, pot provocar danys a l'organisme, com ara problemes respiratoris o reaccions cutànies.

El clor irrita els ulls si els obrim sota laigua. FALS

El que produeix irritació als ulls no és el clor sinó un desequilibri en els nivells de pH. Si laigua de la piscina està entre els nivells 7.2 - 7.6, no hi ha problemes.

El clor fa que els cabells es posin verd. FALS

Tradicionalment s'han associat els cabells verds a la presència de clor a la piscina. Però aquesta reacció capil·lar pot ser deguda a la presència de partícules de coure a l'aigua que procedeixen de les canonades. La solució? Utilitzar xampús neutres i una mica de vinagre per acabar amb el color verd dels nostres cabells.

Quan hi ha massa clor a la piscina es pot olorar. FALS

El clor de les piscines reacciona amb la presència de bacteris, creant els cloroamines, que acaben convertint-se en oxigen i escapen a l'aire, que és quan es pot fer olor. Però en realitat, quan notem l'olor a l'aire, significa que no és a l'aigua, per la qual cosa caldria fer més clor perquè faci la seva feina a la piscina.

Els embornals de la piscina poden succionar. VERITAT

Quan els embornals no tenen la tapa posada correctament poden actuar com a ventosa. Tot i això, encara que hi hagi hagut casos particulars de danys per jugar a prop de l'embornal, les condicions de seguretat són sempre extremes i solen estar ben protegides amb reixetes que impedeixen qualsevol accident.

L'aigua cristal·lina indica que és neta i saludable: FALS

Cal comprovar l'aigua cada dia per assegurar que no hi ha nivells per sobre del normal de microorganismes, ja que tot i que el clor elimina la majoria dels bacteris, no acaba amb tots.