Aquasos

nens ninos ninas piscina cubierta invierno socorristas catalunyaQue la natació és un dels esports més saludables i complets que existeixen és una cosa comunament coneguda, però, encara hi ha la creença que és una pràctica exclusiva de l'estiu ja que en estacions fredes com l'hivern, pot resultar contraproduent per a la nostra salut i la dels més petits.

A l'article d'avui volem enderrocar aquests mites que encara se segueixen escoltant a la nostra societat sobre si la piscina és recomanable o no a l'hivern per als nens. Segurament hauràs escoltat frases del tipus: “a l'hivern no porto els meus fills a la piscina perquè no es posin malalts”, “si els portes tindran més refredats”, “si el teu nen és asmàtic és contraproduent”, etc. Doncs bé, al contrari del que sol pensar, que els nens acudeixin a la piscina a l'hivern és un hàbit molt saludable que a més potencia el seu sistema immunitari evitant grips, refredats i qualsevol altra malaltia.

Pulmons lliures i oxigenats

Quan un nen es fica a l'aigua, una de les primeres habilitats que adquireix és aprendre a respirar de manera profunda. Aquesta acció promou que el líquid cefaloraquidi flueixi a través del cos contribuint a una millor oxigenació global tant al cervell com a la sang. El resultat en els petits és una respiració i pulmons més nets on serà més difícil que el moc s'instal·li, per la qual cosa es redueixen les possibilitats d'infeccions respiratòries.

I si el meu fill és asmàtic, també és recomanable portar-lo a la piscina?

Per descomptat que sí. Alguns professionals mèdics desaconsellen l'estada prolongada de nens asmàtics a la piscina no perquè aquesta empitjori la seva salut sinó per l'exposició al clor i altres substàncies irritants que els podrien provocar un brot asmàtic. És per tant molt beneficiós acudir amb aquests nens a piscines més naturals d'aigua salina, exemptes de clor i altres substàncies químiques com les que tenim a Penguins (tractem l'aigua amb sal i raigs UV MP perquè estigui sempre sana i lliure de clor sintètic .). Un medi aquàtic, respectuós, càlid i humit és ideal per millorar aquesta condició.

La piscina potencia la seva immunitat i espanta els refredats

A l'era actual on l'estrès forma part del nostre dia a dia, també els més petits en pateixen les conseqüències. L'estrès és un dels factors que més deteriora la capacitat del sistema immunitari per la qual cosa la piscina és una tècnica terapèutica excel·lent. Relaxant cos i ment les seves defenses estaran més actives protegint-lo davant de virus o bacteris.

Redueix el risc de lesions

Practicar esport en un medi aquàtic tot l'any redueix considerablement les possibilitats que el teu fill pateixi una lesió articular o muscular com sí que passa amb altres tipus d'activitats físiques. A més a més en el cas dels nens, contribueix a l'òptim creixement d'ossos i grups musculars.

Segons els darrers estudis pediàtrics: “La natació a la infància beneficia la salut del nen enfortint el seu sistema cardiorespiratori, psicomotor i immunitari.”

Acudir amb el teu petit a la piscina tot l'any reforça l'hàbit esportiu de seguir nedant en un medi calent encara que fos molt fred. A més, els nadons se senten com peix a l'aigua ja que la seva dificultat per moure's en un medi sec desapareix a la piscina potenciant la seva motricitat.

Alguns beneficis més:

- Millora la psicomotricitat.
- Contribueix al desenvolupament per a les seves habilitats de supervivència.
- Entrena la resistència, força, velocitat i flexibilitat.
- Educació postural. La correcta alineació vertebral.
- Millora les funcions cognitives.
- Augmenta la seva autoestima, seguretat i autonomia.


Com veus, són molts els avantatges de portar els teus nens a la piscina a l'hivern. 

 

por fobia aigua piscina platja sos socorristes catalunyaQuan pensem en fòbies, tendim a pensar ràpidament en la por de certs animals o situacions que, si bé poden dur a terme la major part de persones, poden produir ansietat, com pujar en un avió, pujar a un lloc alt o quedar-se tancat en llocs petits. Tot i això, pocs coneixen una de les pors més habituals i que pot determinar la vida de les persones que el pateixen: és la por a l'aigua o aquafòbia.

Es tracta d'un temor irracional i persistent, que es pot manifestar de maneres molt diferents. Algunes persones simplement senten ansietat en acostar-se a la vora del mar o a una piscina, tot i que saben que això no representa una amenaça per a la seva integritat física. En els casos més extrems, pot suposar por de mullar-se per la pluja o ser esquitxat. El problema més gran amb l'aquafòbia és la vergonya que produeix en què la pateix, que provoca que aquesta no sigui comunicada i, per tant, no se solucioni i es visqui en silenci.

Consells per familiaritzar-se amb l'aigua i evitar que el nostre cor amenaci en desbocar-se quan estigui a prop d'una piscina.

Crear confiança
L'enfocament més nociu és aquell en què s'insisteix que no hi ha res del que tenir por. Encara que nosaltres no sentim la mateixa ansietat, hem de ser conscients que la fòbia és un pensament irracional i que, per tant, no pot solucionar-se traient-li importància.

Desmitificar l'aigua
Hem de parlar obertament de l'aigua des d'un punt de vista científic per fer comprendre els qui tenen por que no hi ha res a témer. Per exemple, explicant què passa quan se submergeix un objecte en aigua o quan se'ns fica una mica pel nas.

Practicar tècniques de relaxació
Un punt comú a molts tractaments de fòbies, i que consisteix a preparar psicològicament el pacient abans que aquest s'enfronti a l'aigua. Per això, es pot intentar visualitzar prèviament el que passarà o mantenir idees positives al cap per si es necessiten una vegada dins l'aigua.

Tingues la teva meta clara
Pot ser un procés llarg i ardu, però tothom és capaç de sobreposar-se la por a l'aigua i nedar on no es fa peu. És preferible anar a poc a poc que intentar eliminar l'ansietat de cop, cosa que pot ser molt contraproduent. La millor manera de prevenir els accidents a l'aigua no és ser especialment hàbil, sinó ser capaços de mantenir el cap fred en tot moment.

 

 

tormenta playa socorristas socorrisme catalunyaEs perillós. No has de romandre a l'aigua ni a la sorra. Si us trobeu en una platja amb servei de socorrisme observareu com els socorristes canvien la bandera a groga o vermella depenent de les condicions atmosfèriques i del mar. No us sorprengui veure com demanen als usuaris que surtin de l'aigua.

Si ets a una platja sense socorristes no esperis que les coses es compliquin, surt de l'aigua i abandona la platja. És la millor mesura preventiva d'autoprotecció.

En una tempesta les condicions del mar poden contraindicar el bany, onatge més gran, vent, corrents… però a més d'això cal tenir en compte que les conseqüències de l'abast d'un llamp poden ser greus, fins i tot mortals.

Cremades externes i internes, trencament del timpà, lesions òssies, pulmonars, oculars i cerebrals, fins i tot una parada cardiorespiratòria. L'aigua és un excel·lent conductor de l'electricitat, especialment l'aigua salada, cal allunyar-se'n per evitar una descàrrega.Romandre a la sorra tampoc és segur. Pensa que en una superfície plana com sol ser una platja ets un blanc perfecte dret o corrent sobre la sorra amb la roba mullada.

Millor deixa la platja, no et refugiis sota un arbre o una roca, busca un edifici per aixoplugar-te fins que passi la tempesta.

No utilitzeu el mòbil mentre deixeu la platja, les ones electromagnètiques que es produeixen en establir connexió amb els repetidors pot atraure el llamp. Millor espera a estar en un lloc segur per utilitzar-lo. Els para-sols poden fer efecte parallamps, recorda que tenen una estructura metàl·lica i atrauen els raigs.

Encara que et sorprengui el millor lloc on pots protegir-te és al cotxe, és el més segur, es produeix un efecte anomenat gàbia de Faraday pel qual les ones electromagnètiques no són capaces de travessar la part interior del xassís del vehicle, es reparteix la descarrega per la seva superfície quedant l'interior totalment protegit, passa el mateix als avions, són també llocs segurs en una tempesta elèctrica, has de mantenir les finestretes del vehicle tancades fins que passi.

Un dels pitjors llocs on et pot trobar una tempesta al mar és en un vaixell, a l'aigua que condueix l'electricitat i ets un blanc fantàstic sobre una superfície plana, afortunadament la majoria de les embarcacions estan equipades amb sistemes parallamps. Els pescadors tampoc no estan segurs, a més de l'aigua la canya pot actuar com un element conductor i originar una descàrrega.

tatuaje socorristas igualada catalunya barcelonaUn tatuatge ha de sanar per complet abans de que podrem nedar novament per evitar la decoloració i la infecció. Encara que els temps de curació poden variar d'una persona a una altre, hem d'assegurar-nos que el tatuatge romangui lluminós i protegit durant al menys dues setmanes.

Encara que, en teoria, no hi hagi res de dolent en mullar una mica el tatuatge, les principals causes de preocupació són mantenir l'àrea neta i evitar que s'empapi d'aigua. Tot i que és molt poc probable que una dutxa ràpida causi algun dany, és molt probable que nedar en una piscina pública durant una o dues hores causi una sèrie de problemes.

Sense clor ni sal

És probable que una piscina pública contingui clor, cosa que podria irritar greument un nou tatuatge. Les possibilitats que hi hagi alguns bacteris desagradables a la piscina, independentment del contingut de clor, són força altes, la qual cosa augmenta la possibilitat de contraure una infecció. A més, mantenir el tatuatge sense curar submergit durant molt de temps augmentarà el risc de diluir la tinta i reduir la nitidesa i la vitalitat.

La majoria de les piscines cobertes i exteriors tenen algun tipus de producte químic fort que elimina els bacteris. El químic més utilitzat a les piscines públiques és el clor. Aquest és un enemic dels nous tatuatges, i hem d'evitar entrar-hi en contacte durant el període de curació inicial.

Aquest producte químic pot irritar el tatuatge abans que cicatriqui, fent-ho extremadament sec i escatós. També pot causar picor a l'àrea i causar una sèrie d'altres afeccions, com erupcions a la pell i protuberàncies vermelles que apareixen a l'àrea.

Si la piscina no fa servir clor ni cap altre químic, encara es recomana mantenir-se allunyat. És probable que aquestes piscines no tinguin mètodes preventius per protegir els nedadors contra les infeccions i, per tant, el tatuatge serà extremadament propens a les infeccions.

De la mateixa manera, nedar al mar no només contindrà milions de tipus de bacteris que causen infeccions, sinó que la sal marina també tindrà un efecte negatiu en els temps de curació del tatuatge. També cal evitar les piscines que contenen aigua salada. Igual que el clor, la sal realment assecarà l'àrea i irritarà la pell abans que s'hagi curat, cosa que provocarà molts tipus diferents de possibles reaccions, com picor, envermelliment i granellada.

Quant de temps cal esperar?

La cura posterior del tatuatge s'ha de fer durant almenys tres setmanes abans de banyar-se o nedar en qualsevol tipus d'aigua perquè la pell es pugui recuperar i tancar correctament. S'aconsella protegir el tatuatge o ferida contra la irritació química, el risc d'infecció i la possibilitat de saturació d'aigua.

Definitivament hem d'esperar fins que el tatuatge hagi acabat de formar crostes i pelar, així que si la tinta triga més de tres setmanes a acabar aquest procés, es recomana esperar una mica més abans d'anar a nedar.

Hi ha diverses coses que no hem de fer abans que el tatuatge sani del tot, i submergir-lo en aigua n'és una. Nedar després que la curació del tatuatge hagi acabat està bé i no hauria de causar danys a llarg termini al tatuatge.

falten socorristes platges catalunyaEl sector demana una normativa que reguli la vigilància, que depèn dels municipis

Una de cada quatre platges catalanes no té servei de socorrisme. La llei que regula el sector, que data del 1972, no obliga els ajuntaments a disposar d'aquesta figura de vigilància al litoral, que si s'exigeix ​​a les piscines d'ús públic. Municipis costaners com Cadaqués, Colera o Portbou, a la Costa Brava; Sant Pere de Ribes, a la costa del Garraf, o Sant Jaume d'Enveja, a les Terres de l'Ebre, no tenen vigilància a totes les platges ja sigui per manca de recursos econòmics, per un escàs ús dels seus sorrals o per comptar amb platges de molt difícil accés. La llei els empara.

“Queda a criteri del consumidor, depèn de la bona voluntat de cada Ajuntament i de la seva experiència prèvia amb la xifra d'ofegats que hagi tingut en anys anteriors, alguns ho fan més o menys bé i d'altres tenen un servei que estressa el treballador, amb un sol lloc de vigilància per quilòmetre de platja”, expliquen des de la plataforma Sos Socorristas, impulsada per UGT. Aquest estiu, uns 1.200 professionals controlen el litoral català, una xifra insuficient segons el sector, que creu que caldrien un mínim de 300 més.

La meitat dels professionals provenen d'altres punts d'Espanya o d'altres països, la majoria de Sud-amèrica que vénen a fer temporada. És un sector low cost, la gent aquí no vol treballar en aquest camp. Els baixos sous, jornades en ocasions maratonianes i un esforç més gran per treure's el títol explicarien la caiguda d'alumnes interessats a cursar els estudis.

Una dada: a la prova de selecció per cursar el cicle de grau mitjà de salvament aquàtic de quatre instituts només es van presentar 30 candidats en total. El 80% de places van quedar vacants. “Des que el 2015 va canviar el sistema de formació a Catalunya, el descens ha estat notable; abans feien un curs ràpid i senzill que podien compaginar amb els seus estudis, ara han de fer 700 hores. Qui estudia set mesos per després només poder treballar dos mesos i mig?”, reflexiona Johnny Acevedo, president de l'Associació d'Empreses Catalanes de Salvament (Aecsa)

 

deficit socorristes platja catalunya

 

A la manca de professionals, se li afegeix també la manca de regulació. Fa anys que el col·lectiu reclama una normativa autonòmica de mínims, de compliment obligat, que estipuli, per exemple, els punts de vigilància que ha de tenir cada platja en funció de la seva perillositat i densitat, la xifra d'efectius idònia, la durada del servei, l'horari o els mitjans tècnics que ha de precisar cada professional. El 2020, la Generalitat juntament amb els sindicats, entitats municipals, empresarials i del tercer sector van crear un document de bones pràctiques en la contractació del servei de socorrisme a les platges dirigit a ajuntaments.

Per posar només un exemple, a les platges més concorregudes, el text estipulava un punt de vigilància com a màxim cada 400 metres, un lloc de primers auxilis que garanteixi un temps inferior de resposta als quatre minuts, una embarcació d'auxili... A les platges de risc mitjà, aquelles en què una persona pot disposar d'una superfície dentre 10 m2 i 60 m2, s'insta a tenir un punt de vigilància cada 800 metres.

Però aquest codi no és obligatori complir-lo, la regulació milloraria la qualitat del servei, La majoria d'ajuntaments no es doten d'uns recursos per oferir un servei de qualitat. Un servei que consideren que els consistoris haurien d'oferir molt abans que ho fan habitualment. El canvi climàtic ens està portant més onades de calor i cada cop més aviat com la del juny: el resultat és que teníem platges plenes i sense socorristes ja que la majoria no comencen fins al pont de Sant Joan.

Alguns ajuntaments com Tossa de Mar, Lloret de Mar o Sitges, per citar-ne alguns, han allargat la temporada fins al 15 d'octubre en algunes de les platges. Al municipi de la costa del Garraf la vigilància va arrencar per Setmana Santa. Aquest any abans del 15 de juny havien mort cinc persones a les platges i des de començament d'estiu, tretze han perdut la vida en aquest mitjà. Deu ho van fer a platges vigilades i d'ells, set quan onejava bandera verda.

S'estima que un 15% de les morts al medi aquàtic són inevitables, o sigui s'haurien produït a casa o al carrer. Si multipliquessin o tripliquessin els professionals, la xifra es reduiria de forma dràstica”.

Els últims set anys, entre el 2015 i el 2021, s'han ofegat, de mitjana, al litoral català un total de 22 persones.