Aquasos

piscina dispositiu seguretat coronavirusEs tracta d'un projecte pilot a espanya que garanteix la seguretat dels banyistes davant el virus, evitant que no es compleixi la distància de seguretat i administrant el control d'aforament.

Aquest sistema, complementa el treball dels socorristes ja que ofereix la possibilitat de prevenir els ofegaments. Concretament, el seu funcionament es basa en un dispositiu de geolocalització de la mida d'una moneda, que es posa al gorro o a les ulleres del nedador. D'aquesta manera, amb un sol 'clic', l'usuari estarà localitzat en la instal·lació, tant dins com fora de l'aigua, gràcies a la tecnologia de 'tracking'.

Per la seva banda, els socorristes disposaran de rellotges intel·ligents i tauletes, que els permetran fer un seguiment de la localització dels nedadors. A més d'això, vigilar el temps que cada usuari està submergit a l'aigua. I és que, en el cas d'estar submergit més temps de l'establert, el dispositiu emetrà un senyal per tal que es pugui actuar immediatament, evitant ofegaments.

També, sonarà una alarma al dispositiu individual de cada nedador quan no compleixi amb la distància de seguretat, que només cessarà quan es corregeixi el problema.

Una altra de les eines que presenta aquest dispositiu, és que a la finalització de cadascuna de les sessions, els nedadors podran conèixer totes les dades del seu exercici, que estaran disponibles immediatament, com el número de llargs efectuats , la distància nedada en metres, la velocitat mitjana, el temps a la piscina, així com un registre de les persones amb les que s'han creuat al llarg de l'entrenament.

zumba aquasosUn any mes, Aquasos ha resultat guanyadora de la licitació oberta per l'ajuntament d'Òdena on s'ofereix els serveis de monitors esportius de les activitats i tallers programats per l'edil durant la temporada 2020-2021.

És el sisè any consecutiu que l'empresa igualadina coordina les activitats que tenen lloc a diferents espais esportius del municipi i monitoritza activitats com Zumba, Pilates, Cicling, tonificació o gimnàstica de manteniment.

El de 2020 és l'agost amb més morts per ofegament en els espais aquàtics espanyols des de 2015
Des de fa sis anys, la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme realitza l'Informe Nacional d'Ofegaments

El de 2020 s'ha convertit en el mes d'agost des que existeix sèrie històrica de l'Informe Nacional de Ofegaments (INA) que major nombre de morts per aquesta causa s'han registrat en els espais aquàtics espanyols, amb 81 morts.

La Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme elabora des de 2015 aquesta estadística davant l'absència d'un instrument que permeti comptabilitzar diàriament les morts per ofegament no intencional que es produeixen a Espanya, ja que les dades oficials, que s'ajusten posteriorment a les dades de l' INA, es publiquen amb més de dos anys de retard.

Set morts més que l'agost de 2019

El d'aquest any ha superat en set els morts d'agost de 2019, que van ser 74 i que, al seu torn, ja s'havia convertit en el pitjor vuitè mes de l'any de la sèrie. Això ho ratifica com la tercera pitjor dada històrica des de 2015, després dels mesos de juliol de 2015, quan es van comptabilitzar 85 ofegaments mortals, i de 2017 i 2019, quan es van registrar 95 en cada un d'aquests anys.

 

ccaa agost

 

En l'acumulat del 2020 són 272 les morts que s'han produït en els espais aquàtics espanyols fins al 31 d'agost i d'elles dos de cada deu han esdevingut en la Comunitat Valenciana, amb 54 morts, el 19,9 per cent de l'total.

La Comunitat Valenciana, Catalunya, amb 38 morts -18 d'elles a l'agost-, Andalusia, amb 36 -10 d'elles el mes passat- i Galícia amb 30 -quatre en l'últim mes- suposen el 58 per cent de l'total de ofegaments mortals produïts a Espanya des del primer de gener fins el 31 d'agost passat.
Vuit comunitats autònomes sumen el 81% de les morts

Aquestes quatre comunitats autònomes sumen 158 víctimes mortals que si s'uneixen les altres quatre que superen la desena, Canàries, amb 25 -set en agost-, amb 13 Illes Balears, País Basc, dues en el primer cas i tres en el segon durant el mes passat, i Regió de Múrcia, amb 12, tres a l'agost, reuneixen en vuit territoris 221 morts, per sobre de l'81 per cent de l'total.

Nou persones han perdut la vida en el que va d'any per aquesta causa a Astúries, -dos a l'agost-, Cantàbria (3) i Castella i Lleó (1), set a Castella-la Manxa (2), cinc a Aragó ( 3), quatre a Extremadura, tres a la Rioja, dos a la Comunitat de Madrid (1) i Navarra, una a Ceuta i cap a Melilla.

ofegaments 2020

 

El perfil de la persona ofegada en un espai aquàtic a l'agost és la d'un home (79%), de nacionalitat espanyola (86%), major de 45 anys (61%), que perd la vida en una platja (59%) o en un espai que en el 54% dels casos no té vigilància, entre les 10.00 i les 20.00 hores (66,9%)

 

Font: Real Federación espanyola de Salvamento y Socorrismo

 

socorristes hivernDesprés de l'estiu els socorristes segueixen en actiu.

No creguem que la funció d'aquest professional ha de baixar la guardia encara que la temporada d'estiu hagi finalitzat. Però, on trobem els socorristes després de l'estiu?

En llocs càlids com les illes Canàries, prossegueixen estant presents ja que en aquestes platges el bany es succeeix pràcticament al llarg de tot l'any. Així mateix podem localitzar-los en piscines climatitzades municipals o bé privades. A l'hivern són bastants les persones tant grans com petits que practiquen natació o bé activitats aquàtiques esportives en aquest tipus d'instal·lacions.

Molts pares aprofiten per portar als seus filles i filles a la piscina a l'hivern per a que aprenguin a nedar. Alguns socorristes també desenvolupen la feina de monitors de natació.

Una altra de les opcions que els socorristes aprofiten a l'hivern, és fer cursos per reciclar-se i augmentar la seva capacitació en el camp del salvament. Molts d'ells a més d'això es preparen per a tornejos d'hivern són grans atletes i practiquen moltes disciplines per mantenir-se en forma com escalada, running o bé natació.

També participen en activitats i esdeveniments esportius fins i tot molts d'ells van a treballar a estacions d'esquí ja que coneixen les tècniques de primers auxilis en el medi natural i s'encarreguen de la prevenció d'accidents.

Cada vegada són més les companyies i organitzacions que disposen de personal qualificat i format en socorrisme i són conscients de la necessitat de tenir personal capacitat en aquesta classe de tasques en el cas d'urgència o accident.

Contacta amb nosaltres si vols més informació sobre els nostres socorristes

 

20 temporadesAquest diumenge dia 13 de setembre Aquasos finalitza la vintena temporada de piscines d'estiu.

Des de l'any 2001 fins a la present temporada l'empresa igualadina a treballat per tot Catalunya convertint-se en un referent del sector.

Amb el tancament de les instal·lacions de Lleida, Igualada, Solsona, Berga, Abrera, Sant Vicenç de Castellet, Gelida, Sant Llorenç d'Hortons i Monistrol de Montserrat, conclou una temporada molt difícil pel sector dels serveis, ple d'incerteses derivades de la pandèmia que afecta al territori i agreujat per la dificultat de tenir personal format en el salvament aquàtic.

Per aquests motius és dóna més valor a les dues dècades que l'empresa porta gestionant un nombre molt elevat de centres aquàtics.