Aquasos

chaleco flotacion bebeEls flotadors, maniguets i similars per a nadons i nens han de complir amb les mesures de seguretat establertes per a ells a la normativa europea EN13138.

Cal distingir entre elements de flotació, com les armilles salvavides dels maneguets o flotadors antibolcada que més que en la categoria d'elements de flotació, entrarien a la de joguines per a l'aigua.

En qualsevol cas, utilitzis els uns o els altres, mai has de deixar el teu fill sense vigilància. La teva vigilància, el millor salvavides

Has de tenir en compte que cap dispositius de protecció o flotació com maneguets, armilles salvavides etc. pot substituir la teva vigilància.

Mai no s'ha de deixar mai un nen sense vigilància dins l'aigua, encara que la quantitat sigui mínima, ja que el risc d'ofegament és sempre present. El clàssic "no treure'ls l'ull de sobre" és el millor salvavides del món, com advertim els socorristes i experts.

Quins flotadors recomanen els experts?

L'associació espanyola de Pediatria i la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme recomana la utilització de armilles de flotació no inflables per diverses raons:

- No hi ha risc de punxada o trencament
- No hi ha risc de separació de laparell de flotació del nen.
- És més fàcil mantenir el cap fora de l'aigua
- Ens recorden també que els flotadors inflables i maneguets poden generar una falsa sensació de seguretat.

Conclusió? les armilles de flotació no inflables semblen l'element més segur.

Això no significa que no puguis utilitzar maneguets, flotadors etc, sinó que aquests són menys segurs, encara que pots gaudir-ne també com a element de joc i per familiaritzar-se amb laigua.

ducha piscina socorristas catalunyaDutxar-se abans d'entrar a la piscina, a més de servir per a adequar la temperatura del nostre cos, és obligatori per qüestions d'higiene, per això es considera un senyal de respecte per a la resta de banyistes que fan ús també de la piscina. 

Abans de ficar-nos a la piscina és recomanable fer una dutxa per raons d'higiene. Tothom ho sap, però per què? Quan compartim una piscina amb més persones és indispensable dutxar-se abans de ficar-se a la piscina perquè la suor i les restes de crema i altres locions que ens posem per protegir la pell i els cabells no passin a l'aigua. Es considera un clar senyal de respecte cap a la resta dels banyistes, una mostra de cortesia que té com a finalitat principal reduir les restes de brutícia, suor i crema que pararan a l'aigua de la piscina, aigua en què es banyen altres persones.

Només per això, dutxar-se abans d'entrar a la piscina cal considerar un pas obligatori. Per això cada vegada s'incideix més en la necessitat que tots els banyistes que acudeixen a piscines públiques o comunitàries passin per la dutxa abans de gaudir del bany.

Però banyar-se sense dutxar-se comporta altres problemes que, si bé no tenen relació amb la higiene, sí que estan lligats a la salubritat de l'aigua ia l'estabilitat dels productes químics que hi són presents. Quan ens fiquem a l'aigua sense retirar-nos la suor i les restes de crema que encara queden al nostre cos, s'alteren tots els nivells d'aquesta, cosa que provoca, per tant, que també la higiene de l'aigua variï.

Finalment, però no menys important, banyar-nos sense dutxar-nos abans ocasiona una reacció química important que pot afectar de manera directa la nostra salut. A l'instant en què ens fiquem a l'aigua, la suor i les restes de crema, desodorants, xampús, gels de bany i altres productes d'higiene personal entren en contacte amb el clor present a l'aigua, cosa que provoca la formació d'un compost químic molt nociu, la cloramina. Aquest compost és el causant que, després del bany, tinguem els ulls vermells i irritats, la pell seca i sensible, que aquesta ens piqui… I, sobretot, que patim problemes a la gola o al nas, doncs afecta de manera directa i perillosa a les vies respiratòries. El resultat és que quan sortim de la piscina tenim atacs de tos, problemes d'asma, inflamació i mal de coll, garraspera, etc.

Per tant, si ens dutxem abans de ficar-nos a la piscina no només ajudem a mantenir l'aigua neta i saludable per a tots els que gaudeixen del bany, sinó que reduïm les possibilitats que es produeixi aquesta reacció química tan perillosa per a la nostra salut. D'aquesta manera, encara que no compartim la piscina amb ningú, també és aconsellable dutxar-se abans de submergir-se a l'aigua per evitar aquests problemes cutanis i respiratoris.

 

tragar agua piscinaQuines són les conseqüències d'empassar aigua a piscines?

Hi ha molta informació sobre els efectes de laigua de les piscines a la pell i els ulls. Tot i això, no són tan conegudes les conseqüències d'empassar aigua de la piscina. En realitat, es tracta d'una situació força comuna, especialment en els nens, i els seus efectes estan envoltats de mites. Al principi no sembla ser perillós; tanmateix, les aigües recreatives són plenes de microbis, per no parlar de la desagradable orina i excrements que poden contaminar-les. De fet, cada estiu es dupliquen els casos de malalties d'aigua de piscines. A continuació les veritables conseqüències d'empassar aigua a piscines.

Microbis de les aigües recreatives

L'aigua de les piscines conté clor, que es fa servir per desinfectar-les i eliminar certs paràsits com Escherichia Coli. El clor no elimina tots els bacteris, ia més pot trigar uns quants dies fins a la seva eliminació. És el cas de Cryptosporidium, un paràsit que resisteix el clor i pot causar diarrea; aquest microorganisme pot viure fins a 7 dies en aigua clorada.

Altres bacteris que es poden trobar a l'aigua de les piscines són Giardia i Sighella. Provenen de la femta que deixen les persones a l'aigua. Encara que no es defequi a la piscina, el cos conté al voltant de 0,14 grams de femta que passen a l'aigua, i si aquesta persona té diarrea poden contenir milions de bacteris.

Les conseqüències d'empassar aigua a piscines amb aigües contaminades són malalties gastrointestinals, rampes estomacals i diarrea. Poden aparèixer fins a 72 hores després d'empassar aigua.

Intoxicació per clor

Si l'aigua de la piscina s'ha clorat correctament, no hi hauria d'haver olor de clor. Per a moltes persones l'olor de clor és sinònim d'aigua segura, i això és degut a la presència de cloramines, unes substàncies que es formen per la reacció del clor amb els bacteris de la femta i la suor.

Empassar massa aigua clorada o amb elevats nivells de clor pot causar una intoxicació. Els símptomes d'aquesta intoxicació són malestar estomacal, vòmits, tos, dificultat per respirar i fatiga, acompanyats per inflor i ardor als ulls, gola, nas i orelles.

Ofegament en sec i ofegament secundari

L'ofegament en sec és un accident estrany. Es produeix quan una petita quantitat d'aigua ingressa per la boca o el nas als pulmons i produeix un espasme respiratori. L'ofegament secundari és semblant, i es produeix quan l'aigua s'acumula als pulmons fins a impedir la respiració.

Els símptomes dels dos accidents són similars, però en el cas de l'ofegament secundari poden trigar fins a 24 hores a aparèixer. Els nens poden experimentar problemes de visió, respiració agitada, tos fort i persistent. També poden aparèixer tremolors i calfreds.

Si en sortir de la piscina el nen té símptomes similars a la grip o una intoxicació alimentària, cal cercar atenció mèdica immediatament.

 

natacion con bebes socorristas catalunyaEs tracta d'una pràctica que ha demostrat ser beneficiosa tant per al nadó com per a la mare en la recuperació postpart

La matronatació o natació per a nadons, és una pràctica que es realitza amb nens entre 0 i 3 anys que busca estimular els sentits dels més petits a l'aigua a través d'exercicis o jocs. Aquesta tendència es duu a terme a Europa des dels anys 60 i ha demostrat ser no només una pràctica beneficiosa per al nadó, sinó també per a la mare en la seva recuperació postpart.

Tal com explica l'Institut oficial de formació professional (MEDAC), dins de la matronatació podem diferenciar 4 etapes diferents depenent de l'edat dels nadons:

La primera etapa inclou des dels 0 als 6 mesos.

És coneguda com l'etapa d'adaptació, és molt important el contacte corporal físic, per això es realitzen exercicis de xipolleig o desplaçament per la piscina. Igualment, també es fan petites immersions dins laigua per veure com reacciona el nadó.

 


Quan els nens tenen entre 6 i 12 mesos.

Entren a l'etapa d'iniciació. Els nens ja comencen a tenir contacte amb material per avançar als desplaçaments i les immersions a l'aigua.

Etapa de desenvolupament entre 12 i 24 mesos.

Les immersions ja són més llargues i autònomes i es comencen a treballar altres extremitats com les cames perquè vagin adquirint més força, velocitat, resistència i coordinació.

La darrera fase comença quan els nens ja tenen entre 24 i 36 mesos.

Etapa d'autonomia, en aquesta fase es potencien els salts a l'aigua i les immersions, a més de fer jocs amb circuits.

BENEFICIS DE LA MATRONATACIÓ:

L'Institut oficial de formació professional explica quins són els beneficis per a la salut dels nadons.

1) Millora el desenvolupament motriu ia condició física.
2) Ajuda al sistema immunològic.
3) Millora algunes habilitats com ara la percepció, atenció, mirada i desenvolupament cognitiu.
4) Ajuda el nadó a relaxar-se i reduir l'estrès.
5) Permet generar confiança i guanyar autonomia.

 

talasofobia aquasos socorristasÉs la por incontrolable i desproporcionada que experimenten algunes persones a la proximitat de grans masses d'aigua. L'ansietat i el malestar solen desencadenar-se davant de la visió propera del mar i apareixen de forma persistent cada vegada que aquesta situació es repeteix.

Els que pateixen talasofòbia es veuen impossibilitats per gaudir d'una jornada de platja, un dinar, un passeig al costat del mar, un creuer o fins i tot una simple caminada per un passeig marítim. En aquestes situacions, el temor a l'aigua resulta desmesurat i incita a allunyar-se amb la màxima urgència dels voltants del mar.

Si pateixes aquesta fòbia i se't presenta un episodi de por davant de la contemplació de l'oceà, és molt probable que comptis amb escassa capacitat per controlar aquesta intensa emoció i puguis arribar a viure instants de pànic veritable.

 


També és habitual que tot això s'acompanyi de pensaments involuntaris irracionals relacionats amb la possibilitat d'ofegar-te o fins i tot ser víctima de l'atac d'alguna espècie marina.

De vegades, el terror també pot aparèixer amb la simple visió d'un vídeo o una pel·lícula que mostri imatges dels mars o de grans volums d'aigua, encara que et trobis físicament molt lluny del líquid element. En casos extrems, una fotografia senzilla d'una platja podria ser suficient per desencadenar tota la seqüència desagradable de símptomes associats a l'ansietat.

Símptomes de la talasofòbia

Solen mostrar notables diferències individuals de tipologia i intensitat, encara que són molt similars als que es presenten a la majoria de les fòbies:

- Ansietat desmesurada i difícil de controlar.
- Comportaments d'evitació i d'escapament respecte de l'estímul fòbic: el pacient intentarà allunyar-se del mar o intentar no enfrontar-se a la seva visió.
- Impossibilitat de pensar o actuar racionalment en els moments en què es pateix l'episodi de por.
- Símptomes associats a l'ansietat: taquicàrdia, sudoració excessiva, sequedat de boca, dolor al pit, respiració agitada, marejos, hipertensió arterial, nàusees, vòmits, calfreds, etc.

Si no pateixes aquest trastorn, és possible que el percebis com un problema de poca rellevància, però els qui el pateixen senten que la seva capacitat per desenvolupar una vida social normalitzada està molt minvada. De fet, les persones que tenen talasofòbia experimenten severes limitacions per compartir nombroses activitats amb la família, els amics o el seu entorn social.

Com superar la talasofòbia

Si sospiteu que podeu patir aquesta fòbia, és imprescindible que acudiu a buscar l'ajuda professional d'un facultatiu especialista. Ell estudiarà el teu cas i decidirà quin tractament necessites, comptant sempre amb la teva aprovació i el teu compromís.

En línies generals, el procediment a seguir serà similar al que sol desenvolupar-se respecte d'altres fòbies o pors irracionals. Es fonamentarà en dues línies dactuació:

1) Reduir gradualment els nivells d'ansietat que es presenten davant de la visió de grans masses d'aigua, mitjançant l'aplicació de tècniques de relaxació muscular progressiva i control de la respiració. Amb això és possible aconseguir que el pacient sigui capaç de fer front a la por i dominar-lo de forma voluntària.

2) Modificar o revertir els pensaments negatius que provoca la contemplació del mar relacionats amb els riscos d'immersió, ofegament o atac d'animals marins. Aquestes idees solen aparèixer de manera insistent i no responen a una situació de perill real objectiu.

En tot cas, el tractament de la talassoteràpia pot ser un procés lent, que es prolongui durant alguns mesos i requereixi un fort compromís per part del pacient.