Com actuar davant d'una picadura de medusa

ok com actuar picadura ok medusa

 

Diagnòstic

En general, no cal que consultis amb el metge per una picada de medusa. Si ho fas, et podrà diagnosticar la lesió només examinant-la. De vegades, el tractament depèn del tipus de medusa que hagi causat la picada. El metge pot prendre mostres dels agullons.

Tractament

El tractament de les picades de medusa comprèn cures de primers auxilis i tractament mèdic, en funció del tipus de medusa, la gravetat de la picada i la teva reacció a ella.

Primers auxilis

La majoria de les picades de meduses es poden tractar de la següent manera:

Amb cura, arrenca els tentacles visibles amb unes pinces fines.
Remulla la pell en aigua calenta. Usa aigua que estigui entre els 110 i els 113 °F (43 a 45 °C). Si no disposes d'un termòmetre, prova l'aigua a la mà o el colze d'una persona no lesionada; ha de sentir calor, no cremar-se. Mantingues la pell afectada submergida o en una dutxa calenta durant 20 a 45 minuts.

Mesures que cal evitar

Aquestes accions no donen resultat o no està demostrat que el donin:

• Treure els agullons
• Esbandir amb aigua de mar
• Esbandir amb orina humana
• Esbandir amb aigua dolça
• Aplicar estovat de carn
• Aplicar alcohol, etanol o amoníac
• Fregar amb una tovallola
• Posar benes d'immobilització per pressió

Tractament mèdic

Atenció d'urgència. Una persona que té una reacció greu a una picada de medusa pot necessitar reanimació cardiopulmonar (RCP), suport vital o, si la picada correspon a una cubomedusa, l'antídot contra el verí.

Medicament oral

Una erupció cutània o una altra reacció de la pell a causa d'una hipersensibilitat retardada poden tractar-se amb antihistamínics orals o corticosteroides. També et poden donar analgèsics per via oral.

Esbandir l'ull

Una picada de medusa en un ull o a la zona que l'envolta requereix atenció mèdica immediata per controlar el dolor i realitzar un profund esbandida de l'ull. Probablement t'hagi d'atendre un metge especialitza en l'atenció mèdica dels ulls (oftalmòleg).