AECSA preveu una temporada d'alt risc degut a la impossibilitat d'ocupar més de 9.700 places de Socorrista

EL 70% DE LES PLACES DE SOCORRISTA, QUEDARAN SENSE COBRIR.

L'associació d'empreses catalanes de socorrisme aquàtic AECSA preveu una temporada d’alt risc degut a la impossibilitat d’ocupar més de 9.700 places de socorrista. 

La renovada associació d’empreses de Catalunya que gestionen el salvament aquàtic, tant del sector públic com privat, entre les que es troben AQUASOS, RESCATADORES, SERVITUR, GIRAVOLT, GIROSOS, MARSAVE, PROACTIVA, META GESTIÓ i AUNAR entre d’altres, alerta sobre la dificultat actual en que es troben per realitzar contractacions de professionals de salvament i socorrisme aquàtic, deguda a la restrictiva Llei 7/2015 del 14 de maig, de l’exercici de professions de l’esport.

Actualment, per exercir de socorrista a Catalunya, el/la professional ha d’estar inscrit/a al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC). Cap professional que no disposi de la seva inscripció al registre, pot exercir la professió i, per tant, no pot treballar a cap instal·lació o espai aquàtic.


Què es necessita per inscriure’s al ROPEC?
https://canalempresa.gencat.cat/es/integraciodepartamentaltramit/tramit/PerTemes/Registre-Oficial-de-Professionals-de-lEsport-de-Catalunya 

Quin és el problema?
La manca de previsió i el desconeixement del sector per part de l’Administració que gestiona la regulació de les titulacions, ha provocat que actualment a Catalunya, no hi hagi prou professionals que compleixin amb les condicions que marca la normativa. Aquesta problemàtica, que ja va ser alertada per AECSA en el moment de la seva aparició, ve determinada per una sèrie de factors que no han estat corregits ni previstos per garantir que, l’aplicació de la norma, no afectés a la seguretat de les persones que gaudeixen de piscines, platges i resta d’espais aquàtics a Catalunya.

Entre els diferents factors, cal destacar-ne els següents:

1. El camí del món educatiu al món laboral no ha estat ni ben organitzat, ni ben desenvolupat. Actualment, el perfil de joves que cursa el cicle esportiu, no ho fa perquè vulgui dedicar-se a treballar com a socorrista i ho demostra la baixa, o escassa contractació d’aquests alumnes que, tot i haver realitzat les seves pràctiques en empreses, després no volen treballar i, en la majoria dels casos, marxen a gaudir de les vacances d’estiu.

2. Un curs llarg, car i poc rendible. 1.155 son les hores que han de dedicar els alumnes que vulguin aconseguir la titulació de socorrisme mitjançant el cicle formatiu on, en la majoria dels casos, hauran de pagar uns 900,00€ per després poder treballar no més de 6 mesos continuats a causa de la temporalitat del sector.

3. El sector educatiu no es capaç de generar suficients professionals. Ni els centres educatius ni els centres acreditats pel SOC, son capaços de formar, en un any, el nombre de socorristes que es necessiten per cobrir les places de treball a Catalunya.

4. Argentina i Uruguai com a recurs. Les titulacions que presenten els professionals de països com Argentina i Uruguai, son, en la majoria dels casos, homologables amb les que tenim aquí, però el tràmit és llarg i lent i, com a conseqüència, abans de tenir aquesta homologació que els permetria apuntar-se al ROPEC, aquestes persones ja han marxat perquè la temporada ha finalitzat.


Tot i tenir exemples de fracàs, a Catalunya es va seguir endavant amb l’aplicació de la norma.

https://www.elimparcial.es/noticia/191548/sociedad/galicia-sin-socorristas-enpleno-verano-pone-en-riesgo-la-seguridad-de-los-banistas.html

https://www.lavozdegalicia.es/noticia/galicia/2018/07/10/falta-socorristasimpide-veintena-concellos-cubrir-plazas/0003_201807G10P6991.htm

https://www.lavozdegalicia.es/noticia/galicia/2017/02/15/socorristas-podranseguir-ejerciendo-certificado-profesionalidad-galicia-durante-cuatroanos/0003_201702G15P10991.htm


Per més informació:
Albert Calabuig President d’AECSA
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Telèfon: 648 75 24 78