Infants amb por a l'aigua: cinc consells per superar-lo

socorristas nino infant miedo por agua piscina playa platja marPerquè els petits perdin la por a l'aigua, se'ls ha d'ajudar a adaptar-se de manera progressiva, no obligar-los mai i fer del bany una experiència divertida

La piscina i la platja són els llocs preferits dels nens durant l'època estival. El motiu principal d'aquesta preferència és el seu element en comú: l'aigua. No obstant això, alguns petits rebutgen completament el medi aquàtic i intenten evitar-lo tant sí com no pel temor que els causa. Per aconseguir que perdin aquesta por, però que mantinguin el respecte que el mar o la piscina es mereixen, entre altres aspectes, cal ajudar-los a adaptar-se a l'aigua de manera progressiva, no obligar-los mai i fer del bany una experiència divertida.

 

 

Cinc consells per vèncer la por a l'aigua

1) Proporcionar-los seguretat: per vèncer la por, cal que el nen se senti segur a l'entorn aquàtic. Per això, els primers contactes s'han de fer sempre en companyia d'un adult que el protegeixi i eviti que el nen s'emporti algun ensurt, que només incrementarà la por.

2) Adaptació progressiva: el contacte amb l'aigua, tant del mar com de la piscina, s'ha de fer en petites passes. En comptes de ficar de cop al petit a l'aigua, és millor jugar amb ell una estona perquè noti les primeres sensacions.

3) No obligar-lo: forçar-lo a banyar-se o castigar-lo i reprendre'l per no voler fer-ho només servirà per augmentar l'hostilitat del nen cap al medi aquàtic. Cal tenir paciència, no accelerar la immersió i deixar que ell mateix estableixi el ritme.

4) Prestar-li ajuda instrumental: flotadors, maneguets, bombolles o xurros són alguns dels instruments aquàtics que es poden proporcionar al nen per incrementar la seva seguretat a l'aigua. Cal mostrar-los a poc a poc, mai de cop, que gràcies a aquests objectes es poden mantenir a la superfície. Sempre cal comprovar que siguin segurs i que estiguin adaptats a l'edat del petit.

5) L'aigua com a joc: a través del joc es pot aconseguir que els nens perdin el temor a l'aigua i que, en comptes de percebre-la com a element perillós, la considerin com un mitjà divertit. A la platja es poden inventar nombrosos jocs a la riba que l'ajudaran a adaptar-se a poc a poc i, a la piscina, es pot optar per jugar amb alguns objectes als esglaons, a la piscina infantil oa la vorera, si no hi hagués aquesta opció.

Les causes de la por a l'aigua

La majoria dels nens se senten molt atrets pel medi aquàtic i gaudeixen i es diverteixen amb els nombrosos jocs i activitats que s'hi poden desenvolupar. Però en alguns casos, lluny d'atracció, l'aigua causa por i rebuig als petits, una circumstància que pot representar un problema a mitjà termini, ja que els impedirà aprendre a nedar i incrementarà així els riscos i perills que implica no saber desenvolupar-se de forma adequada al medi aquàtic.

Per què tenen por aquests nens? El rebuig a l'aigua respon als mateixos tipus de por que davant de l'aprenentatge de qualsevol habilitat. En alguns casos, és por per inseguretat física, perquè el nen anticipa mentalment el mal que pot patir; en altres, el temor sorgeix davant d'amenaces psicològiques que poden provenir dels mateixos temors que els adults projecten en els nens, d'alguna experiència negativa a l'aigua o d'una pràctica pedagògica inadequada quan s'inicia l'aprenentatge de la natació.

Gaudir de l'aigua des que són nadons

Si el nen gaudeix de l'aigua i del moment del bany des que és un nadó, és molt més fàcil que s'hi acostumi amb facilitat al medi aquàtic. Per aconseguir fer del bany un moment únic i agradable, cal mantenir diferents pautes:

- Evitar les temperatures molt altes o molt baixes a l'aigua, que puguin espantar-los i provocar-ne el plor.
- Procureu omplir la banyera a un nivell d'aigua adequat a cada edat, de manera que el nadó se senti segur en tot moment.
- Prescindir dels dolls d'aigua directes sobre el nen, que puguin espantar-lo o inquietar-lo. És millor esbandir de forma suau amb una esponja o amb una petita galleda o cub.
- Fer del bany un moment divertit. Quan són petits, ajuda cantar-los o posar-los música i jugar-hi. Quan són capaços de mantenir-se sols a la banyera, és aconsellable permetre'ls que juguin amb petites joguines d'aigua.
- Sempre amb la presència de l'adult, animar-los a bussejar a la banyera amb poca aigua. Si es permet que submergeixin el cap, s'acostumen al contacte de l'aigua a la cara i s'inicien a la respiració aquàtica.