El respecte i complir les normes a les piscines és primordial per aconseguir una convivència pacífica.

socorristas piscina catalunyaLa manca de disciplina és la principal dificultat a què s'enfrenten els socorristes.

Els nens petits i els adolescents són els principals focus datenció

A les piscines municipals no hi ha un gran perill d'ofegament en realitat. Els principals consells van orientats als més petits: que no corrin, que es protegeixin degudament del sol i, en el cas que no sàpiguen nedar, que romanguin a la piscina petita. També tenim especial cura quan estan aprop de la zona que uneix la piscina i la gespa, per evitar relliscades i caigudes que puguin ocasionar un accident, així com advertir-los perquè no es llencin els uns a sobre els altres.

Quines són les principals infraccions que es cometen a les piscines?

Sobretot, els salts dels joves que es llancen al boig a l'aigua, fan mortals, tombarelles i incomoden els nedadors arribant a impactar amb alguns. Aquestes són les principals advertències que els hem de retreure.

En el cas de piscines privades o embassaments, quines serien les recomanacions primordials d'un socorrista titulat?

Si no hi hagués un socorrista, les persones adultes són les que han d'extremar la precaució. En especial, quan hi ha nens pel mig, els responsables i pares han d'estar atents a ells, independentment que sàpiguen nedar o no. A les persones adultes els suggeriria que no es confiïn i que no oblidin portar protecció per al sol, aspecte fonamental que se sol oblidar amb excessiva assiduïtat.

És el sol un factor de risc que cal tenir en compte a l'hora de prendre un bany?

Sens dubte. Cal tenir sempre presents els cops de calor. Si la persona en qüestió porta molt de temps sota el sol s'ha d'introduir a la piscina amb precaució: l'aigua sempre està a una temperatura menor, està fresqueta, i entrar a la piscina o a l'embassament de forma abrupta augmenta les possibilitats de patir un cop de calor o un tall de digestió.

Quina és la forma correcta d'actuar en el cas que es produeixi un accident a l'aigua i no hi hagi en un socorrista al voltant?

Només cal seguir una sèrie de consells molt senzills: d'una banda, en el cas de treure una persona que s'hagi desmaiat a l'aigua, sempre ho hem de fer cara amunt i amb el cap per sobre de la superfície de l'aigua fins arribar a la riba. D'altra banda, un cop fora de l'aigua, l'hem de col·locar en posició lateral per evitar que s'empassi la llengua en el cas que respiri. Si no fos així i l'afectat no respirés, hauríem de fer la maniobra RCP (reanimació cardiopulmonar) i per descomptat, avisar a emergències perquè sigui atès per professionals com més aviat millor.

Últimament a les piscines observem com molts pares neden al costat dels seus nadons, és una cosa recomanable?

En aquest cas la responsabilitat recau en els pares i no podem entrar a aquestes disquisicions. Tot i això, el consell que els donariem, com a socorrista professionals, és que acudeixin prèviament a classes de natació amb nadons i en el cas de no haver acudit, que prestin tota l'atenció al nadó i posin la màxima cura possible.

Quina és l'actitud dels pares envers els nens a les piscines? Els deixen massa llibertat?

No hi ha un cas generalitzat i sempre depèn del pare en qüestió. La nostra experiència em diu que els nens estan força controlats i els pares solen posar-se del costat del socorrista quan se'ls renya. Encara que sempre hi ha excepcions en què els pares no entenen que els socorristes som els responsables de totes les persones de la piscina i no únicament dels nens petits, que de vegades gaudeixen d'excessiva llibertat per a l'edat que tenen.

Quines són les advertències que més heu de repetir al llarg del dia?

No hi ha una advertència en particular a part de les habituals de no córrer o evitar que es facin mortals. La principal dificultat a què ens enfrontem els socorristes és la manca de disciplina de les persones. Vaja, que no ens fan cas. Sobretot, els grups d'adolescents, que en molts casos t'intenten vacil·lar i no atenen les nostres amonestacions; però és una cosa diària amb què cal bregar de la millor manera possible, sempre, per descomptat, fent-te respectar. Encara que és veritat que tampoc hem tingut cap problema fins ara.

La gent ja coneix els perills d'estar massa temps al sol, però, hi ha perill d'estar massa temps a l'aigua?

Les dues coses van relacionades. El principal risc de romandre molt de temps a l'aigua prové del sol, moltes vegades s'oblida l'efecte mirall dels raigs solars i les cremades es produeixen de la mateixa manera que si s'exposés en excés. Per això, nosaltres aconsellem evitar les hores de més perill, de 12 del matí a quatre de la tarda, i sempre anar protegit degudament amb crema solar.

Quines són les principals normes per obtenir una bona convivència entre banyistes?

El respecte seria la principal norma. El socorrista pot donar indicacions, però recalco, el respecte i complir les normes com la principal mesura a seguir per aconseguir una coexistència pacífica.