Com actuar en cas d'insolació

com actuar insolacioA la fase inicial d'una insolació, els símptomes més habituals són el mal de cap, els marejos, les nàusees i fins i tot vòmits

El risc de patir una insolació o cop de calor és una cosa a tenir molt en compte especialment a l'estiu davant les altes temperatures i també la humitat excessiva, que poden produir la deshidratació de l'organisme. La prevenció, amb una bona hidratació, l'ús de robes adequades, caminar per l'ombra, una alimentació adequada i evitar estar al carrer a les hores de més calor, entre altres mesures, sempre és la millor opció.

Tot i això, és fonamental saber quins són els símptomes d'un cop de calor per poder reaccionar a temps i de la forma adequada, ja que és una situació de risc que pot ser molt greu, especialment en persones grans i nens petits, que són els que presenten un risc més gran de patir-lo.

A la fase inicial els símptomes més habituals són el mal de cap, els marejos, les nàusees i fins i tot vòmits. A la següent etapa, sorgeixen altres símptomes, com rampes, elevació de la temperatura corporal (en 10-15 minuts pot pujar fins als 40º), convulsions, alteració de la consciència o desorientació. I aquesta ja és una situació de gravetat que exigeix ​​una reacció immediata, ja que en cas contrari pot arribar a produir-se un col·lapse.

Quan es reconeixen en una persona o en un mateix qualsevol dels símptomes d'una insolació o cop de calor, el més convenient sempre és acudir a un servei d'urgències o al lloc d'auxili si s'està a la platja o en una piscina. Però si per qualsevol raó això no fos possible, cal seguir els passos següents:

• Portar la persona afectada a un lloc amb ombra i tan fresc com sigui possible.
• Col·locar-la en posició semiassetada, amb el cap aixecat per afavorir la respiració i que pugui entrar aire.
• Per reduir la temperatura corporal, cal treure-li una mica de roba, donar-li aire ( ventall o ventilador) i utilitzar compreses d'aigua freda al front, el clatell, el coll i altres parts del cos.
• També ha de beure aigua fresca (l'ajudarà a baixar la temperatura corporal) per rehidratar-se, però ho ha de fer a petits glops i no de cop, ja que això empitjoraria el seu estat.
• Un cop hagi millorat el seu estat cal acompanyar-la a un servei mèdic d'urgències per sotmetre-la a una revisió exhaustiva i posteriorment a un seguiment mèdic estret durant alguns dies.

Si no es recupera o fins i tot arriba a perdre el coneixement, cal tombar-la amb les cames flexionades i trucar immediatament a urgències.