La importància de la dutxa a la piscina

ducha piscina socorristas catalunyaDutxar-se abans d'entrar a la piscina, a més de servir per a adequar la temperatura del nostre cos, és obligatori per qüestions d'higiene, per això es considera un senyal de respecte per a la resta de banyistes que fan ús també de la piscina. 

Abans de ficar-nos a la piscina és recomanable fer una dutxa per raons d'higiene. Tothom ho sap, però per què? Quan compartim una piscina amb més persones és indispensable dutxar-se abans de ficar-se a la piscina perquè la suor i les restes de crema i altres locions que ens posem per protegir la pell i els cabells no passin a l'aigua. Es considera un clar senyal de respecte cap a la resta dels banyistes, una mostra de cortesia que té com a finalitat principal reduir les restes de brutícia, suor i crema que pararan a l'aigua de la piscina, aigua en què es banyen altres persones.

Només per això, dutxar-se abans d'entrar a la piscina cal considerar un pas obligatori. Per això cada vegada s'incideix més en la necessitat que tots els banyistes que acudeixen a piscines públiques o comunitàries passin per la dutxa abans de gaudir del bany.

Però banyar-se sense dutxar-se comporta altres problemes que, si bé no tenen relació amb la higiene, sí que estan lligats a la salubritat de l'aigua ia l'estabilitat dels productes químics que hi són presents. Quan ens fiquem a l'aigua sense retirar-nos la suor i les restes de crema que encara queden al nostre cos, s'alteren tots els nivells d'aquesta, cosa que provoca, per tant, que també la higiene de l'aigua variï.

Finalment, però no menys important, banyar-nos sense dutxar-nos abans ocasiona una reacció química important que pot afectar de manera directa la nostra salut. A l'instant en què ens fiquem a l'aigua, la suor i les restes de crema, desodorants, xampús, gels de bany i altres productes d'higiene personal entren en contacte amb el clor present a l'aigua, cosa que provoca la formació d'un compost químic molt nociu, la cloramina. Aquest compost és el causant que, després del bany, tinguem els ulls vermells i irritats, la pell seca i sensible, que aquesta ens piqui… I, sobretot, que patim problemes a la gola o al nas, doncs afecta de manera directa i perillosa a les vies respiratòries. El resultat és que quan sortim de la piscina tenim atacs de tos, problemes d'asma, inflamació i mal de coll, garraspera, etc.

Per tant, si ens dutxem abans de ficar-nos a la piscina no només ajudem a mantenir l'aigua neta i saludable per a tots els que gaudeixen del bany, sinó que reduïm les possibilitats que es produeixi aquesta reacció química tan perillosa per a la nostra salut. D'aquesta manera, encara que no compartim la piscina amb ningú, també és aconsellable dutxar-se abans de submergir-se a l'aigua per evitar aquests problemes cutanis i respiratoris.