Matronatació: què és i quins són els seus beneficis?

natacion con bebes socorristas catalunyaEs tracta d'una pràctica que ha demostrat ser beneficiosa tant per al nadó com per a la mare en la recuperació postpart

La matronatació o natació per a nadons, és una pràctica que es realitza amb nens entre 0 i 3 anys que busca estimular els sentits dels més petits a l'aigua a través d'exercicis o jocs. Aquesta tendència es duu a terme a Europa des dels anys 60 i ha demostrat ser no només una pràctica beneficiosa per al nadó, sinó també per a la mare en la seva recuperació postpart.

Tal com explica l'Institut oficial de formació professional (MEDAC), dins de la matronatació podem diferenciar 4 etapes diferents depenent de l'edat dels nadons:

La primera etapa inclou des dels 0 als 6 mesos.

És coneguda com l'etapa d'adaptació, és molt important el contacte corporal físic, per això es realitzen exercicis de xipolleig o desplaçament per la piscina. Igualment, també es fan petites immersions dins laigua per veure com reacciona el nadó.

 


Quan els nens tenen entre 6 i 12 mesos.

Entren a l'etapa d'iniciació. Els nens ja comencen a tenir contacte amb material per avançar als desplaçaments i les immersions a l'aigua.

Etapa de desenvolupament entre 12 i 24 mesos.

Les immersions ja són més llargues i autònomes i es comencen a treballar altres extremitats com les cames perquè vagin adquirint més força, velocitat, resistència i coordinació.

La darrera fase comença quan els nens ja tenen entre 24 i 36 mesos.

Etapa d'autonomia, en aquesta fase es potencien els salts a l'aigua i les immersions, a més de fer jocs amb circuits.

BENEFICIS DE LA MATRONATACIÓ:

L'Institut oficial de formació professional explica quins són els beneficis per a la salut dels nadons.

1) Millora el desenvolupament motriu ia condició física.
2) Ajuda al sistema immunològic.
3) Millora algunes habilitats com ara la percepció, atenció, mirada i desenvolupament cognitiu.
4) Ajuda el nadó a relaxar-se i reduir l'estrès.
5) Permet generar confiança i guanyar autonomia.