Fer exercici a l'aigua ajuda a recuperar-se de les seqüeles físiques derivades de la Covid-19

ejercicio piscina covid19 socorristas catalunya control piscinasEls exercicis a l'aigua proporcionen una ajuda eficaç a aquells pacients que estan immersos en un procés de rehabilitació després d'haver patit lesions musculars i òssies, i fins i tot aquelles persones que estan recuperant-se de les seqüeles de mobilitat produïdes per la Covid-19. En aquest sentit, és beneficiós fer exercici físic a l'aigua ateses les propietats del medi aquàtic que permet treballar millor el sistema musculoesquelètic amb un menor desgast.

Sempre que hi hagi una lesió concreta ha de ser el professional sanitari qui indiqui un exercici determinat a cada pacient. No cal autotratrar-se.

Així doncs, animem a les persones que estiguin immerses en un procés de rehabilitació per una lesió òssia o muscular que consultin amb el seu metge rehabilitador sobre la conveniència o no de complementar el procés de rehabilitació amb exercicis específics realitzats en un medi aquàtic com pot ser la platja o la piscina.

 

Els beneficis terapèutics de l'aigua són bàsicament tres:

Primer benefici

L'aigua priva de gravetat, protegint les articulacions. És un mitjà més dens que l'aire, per tant fa una resistència suau però important i té un efecte tèrmic i de pressió hidroestàtica.

Sobre el primer benefici, l'aigua ens priva de l'efecte de la gravetat en ser un líquid més dens que l'aire i la flotabilitat que genera fa que pesem menys en aquest medi. Per això, les articulacions no pateixen les conseqüències d'haver de suportar el pes del cos i estan en un ambient de certa protecció.

Segon benefici

L'aigua és més densa que l'aire i permet fer exercici contra una resistència més gran. Per tant, fa que els músculs hagin de treballar amb una càrrega més gran que si treballessin sense cap mena d'oposició. És com fer un exercici de peses que es tolera molt bé, perquè laigua és un fluid.

Quan ens desplacem a dins hi ha una resistència molt controlada, suau i protegida.

Tercer benefici

El tercer benefici que té és el derivat de les propietats de laigua, que es desglossa en dues qüestions. Primer per la seva temperatura, que si està calent "no gaire" té un efecte tèrmic que afavoreix que les articulacions entrin en calor i que els teixits articulars, musculars i tous siguin una mica més elàstics. A la platja, com sol estar més fresca, afavoreix el drenatge dels vasos sanguinis, per exemple.

D'altra banda, tenim l'anomenada pressió hidrostàtica, que és l'efecte que té l'aigua de generar una pressió suau i efectiva sobre l'organisme, i que afavoreix una disminució a la inflor. Dins l'aigua fa que es faciliti el drenatge i la circulació de la sang, sent bo caminar per la platja amb les cames parcialment submergides, fins al genoll o una mica per sobre, si no hi ha problemes articulars a les cames oa la columna.

Els beneficis es veuen clarament, per exemple, si una persona té una fractura dempeus en fase de curació i ha de començar a moure's i en trepitjar sent molt dolor. En aquest cas, si comencem a recolzar el peu a l'aigua en una piscina que tingui un petit pendent es progressa de manera més indolora.