Primers auxilis: Cremades

cremades primers auxilis aquasosPer definició general, sabem que una cremada és una lesió a la pell a causa del contacte o exposició d'un agent perillós, com són la calor, el fred, l'electricitat, les radiacions de el sol o certs productes químics. El cos humà tolera temperatures de fins a 40 ºC. Per sobre d'aquesta temperatura es perd la capacitat natural de la pell de regenerar-se.

Tipus de cremades

Una cremada pot ser dolorosa o no, depenent del seu grau. El grau d'una cremada està determinat per la seva localització en el cos i per la profunditat a la qual arriba a la pell.

Cremades de primer grau: només afecten la capa més superficial de la pell i es caracteritzen per un enrogiment i que fa mal al contacte, les trobem quan la persona ha tingut una elevada exposició al sol. Són les més freqüents, sobretot a l'estiu.

Cremades de segon grau: són una mica més profundes i la seva característica principal és l'aparició d'ampolles. Les ampolles són un sistema de defensa davant la cremada: protegeix de les infeccions i, amb el líquid que contenen hidraten la ferida i ajuden a la cicatrització. Aquestes cremades són molt doloroses.

Cremades de tercer grau: en aquestes cremades podem veure teixit carbonitzat, les terminacions nervioses encarregades de transmetre el dolor es destrueixen, per aquest motiu es diu que les cremades de tercer grau no fan mal.

Tota cremada pot generar problemes i riscos importants per a la salut, depenent del total de la superfície corporal cremada.

Per això, és important considerar tant el grau de la cremada com la superfície de el cos lesionada i d'aquí determinar si la persona requereix o no ajuda especialitzada en un hospital.

Com actuar davant d'una cremada

Aquests són alguns dels passos que hem de dur a terme a l'hora de donar primers auxilis a una persona que presenti cremades:

1) L'assistència immediata del cremat és senzillament eliminar la causa de la cremada: apagar les flames, retirar el producte químic del contacte amb la pell,etc. tot això per disminuir l'agressió tèrmica. Per apagar les flames en un cos s'ha de fer que la persona rodi.

2) Cercar altres possibles lesions com hemorràgies o fractures. Es tractarà sempre primer la lesió més greu.

3) En cremades de primer grau les cremes hidratants i especialment l'àloe vera resulten molt beneficioses.

4) Refrescar la zona cremada: per això podem aplicar aigua en abundància (20-30 minuts) sobre la superfície cremada, evitant que sigui molt freda, perquè podem provoqui hipotèrmia. Prèviament, cal treure de la zona cremada, joies i tot allò que mantingui la calor.

5) Embolicar la lesió amb gases o draps nets, humitejats en aigua. L'embenat ha de ser fluix.

Què no fer

Hi ha certes accions que en cap cas s'han de dur a terme, ja que resultarien perjudicials per al cremat:

• Aplicar pomades, cremes, pasta de dents ... sobre la cremada. Només s'ha d'aplicar aigua.
• Refredar massa a l'pacient. Només s'ha de fer en zona cremada.
• Donar aigua, alcohol, analgèsics ... per via oral.
• Trencar les butllofes, ja que el líquid que contenen protegeix de possibles infeccions. A l'trencar-les obrir-nos una porta per a l'entrada de gèrmens.
• Enlairar (Separar de la pell) la roba o qualsevol altre element que estigui enganxat a la pell. Això ho ha de fer personal sanitari qualificat.
• Deixar sola la víctima. En cas d'haver d'anar a demanar ajuda, la portarem amb nosaltres, sempre que les seves lesions ho permeten.
• Apagar les flames de la persona amb aigua. Sempre s'han d'apagar fent que rodi o cobrint-les.

Complicacions i signes d'alarma davant una cremada

Les cremades són molt perilloses a causa de les complicacions que poden implicar. Una lleu cremada de primer grau no suposa una gran amenaça, però una pell que ha patit cremades recurrents pot arribar a causar problemes majors com pot ser el càncer de pell. Per això és molt important prevenir-les amb una bona protecció solar.

Pel que fa a cremades de segon i tercer grau les complicacions afecten la major part de l'organisme, des de dificultat en la respiració fins dany cardíac. Per aquest motiu hem d'aprendre a reconèixer-les amb rapidesa i actuar amb decisió, així no només prevenim danys posteriors sinó que a més podem salvar una vida.

Quan ens enfrontem a un cas de persona amb cremades hem de prestar especial atenció a les següents senyals d'alarma:

• Si mostra símptomes de xoc (inconsciència, respiració irregular, pols feble i ràpid, boca i llavis secs).
• Si té cremades al cap o el coll, o si té dificultat al respirar (pot haver afectat òrgans interns importants).
• Si té cremades a les mans, els peus o l'engonal (en aquest cas és més probable que hi hagi lesions als músculs o lligaments).
• Si la víctima té més de 60 anys o menys de cinc (la gent gran i nens tenen la pell més vulnerable).

En qualsevol d'aquests casos s'ha de evacuar el malalt a un centre hospitalari amb Unitat de Cremats, en posició lateral, per evitar les conseqüències d'un possible vòmit.


I com us diem sempre, en cas de dubte truqueu immediatament al 112