Recomanacions per realitzar la RCP durant el COVID-19

como realizar rcp covid 19Durant les maniobres de RCP, hi ha risc d'infecció creuada, particularment associada amb la respiració de rescat; davant la pandèmia del COVID-19 haurem d'extremar les mesures de prevenció i seguretat.

El Consell Europeu de Ressuscitació, en les seves recomanacions per a la Reanimació Cardio Pulmonar de l'any 2015 actualment en vigor, per tal de mantenir la seguretat del reanimador, deixava a elecció d'aquest la possibilitat de realitzar insuflacions (boca a boca a raó de 30 compressions per 2 insuflacions) o efectuar només compressions toràciques a raó de 100-120 compressions per minut.

Cada vegada que es porta a terme la RCP, particularment en una víctima desconeguda, hi ha un cert risc d'infecció encara que normalment, aquest risc és molt petit si es compara amb la inevitabilitat que una persona en aturada cardíaca mori si no es brinda assistència.

 

Davant la pandèmia de COVID-19 i haver de realitzar les maniobres de RCP, és molt important extremar les precaucions i seguretat del reanimador davant el contagi del Coronavirus

 

 

Actualment, en plena crisi de Coronavirus (Covid-19), tots els reanimadors, siguin personal sanitari o no sanitari actuant com a primer intervinent, hem d'extremar les precaucions i seguretat personal en cas de necessitar fer una RCP en entorn prehospitalari ja sigui en un domicili , en la teva comunitat de veïns, ajuntament, supermercats i aquelles instal·lacions que han de seguir obertes davant l'estat d'alarma.

Com fer la RCP durant la pandèmia de l'COVID-19?

Davant d'una situació de parada cardíaca, reconeix la parada cardíaca buscant l'absència de signes de vida i l'absència de respiració normal.

No escoltis ni sentis la respiració col·locant l'orella i la galta prop de la boca de la víctima . Si tens algun dubte sobre la confirmació de la parada cardíaca, començar les compressions toràciques per defecte fins que arribi l'ajuda. Assegureu-vos que una ambulància estigui en camí.


Si sospites de COVID 19, comunica-ho quan truquis al 112

Si es percep un risc d'infecció, els rescatadors han de col·locar un drap / tovallola sobre la boca i el nas de les víctimes i iniciar RCP només amb compressions toràciques.

Si teniu accés a un DEA, realitza una desfibril·lació fins que arribi l'ambulància (o equip d'atenció avançada).

L'ús d'un desfibril·lador augmenta significativament les possibilitats de supervivència de la persona i no augmenta el risc d'infecció.
Si el rescatador té accés a equips de protecció individual (EPI) (per exemple, mascaretes FFP2 i FFP3, guants d'un sol ús, protecció per als ulls), els han d'utilitzar.

Després de realitzar RCP només amb compressió, els rescatadors han de rentar-se bé les mans amb aigua i sabó. Els gels de mans a base d'alcohol (Hidroalcohol) són també una bona alternativa


Font: Proyecto Salvavidas