Consells per evitar que els nens s'ofeguin a la piscina

com evitar que els nens sofeguinLa supervisió constant i una tasca prèvia de conscienciació amb els nens són vitals per evitar que l'aigua es converteixi en l'escenari d'una tragèdia

La petita Ruth, de set anys, té clar com actuar a la piscina aquest estiu: "És important aprendre a nedar, estar sota la supervisió d'un adult i sense fer jocs perillosos prop de l'aigua, perquè et pots caure", explica, encara mullada, després de sortir de la piscina del Col·legi litterator d'Aranjuez (Madrid). Allà s'acaba de celebrar un simulacre d'ofegament i rescat en piscina de què aquesta estudiant de Segon de Primària ha estat la protagonista. I una cosa més: "Tampoc es pot molestar el socorrista, perquè ell està per ajudar, no per jugar amb nosaltres".

Pot ser que el col·lectiu infantil no sigui el que més ofegaments pateixi, "però sí que és el més evitable. Si la persona adulta assumeix la seva responsabilitat, l'accident es pot evitar ", sosté Laura Muñoz, responsable de Comunicació de l'Associació DIA de Víctimes d'Accidents, organitzadora d'aquest simulacre celebrat el passat 4 de juny i que va comptar amb la col·laboració del SUMMA 112 i de la Policia Municipal. En els primers cinc mesos de 2019, han mort 85 persones per ofegament; xifra que va ascendir a 373 l'any passat, segons la Federació Espanyola de Salvament i Socorristes.

Què fer en cas d'accident?

El primer és avisar els serveis d'emergències, és a dir, marcar el 112: "Quan els ho vam explicar als nens petits, els insistim molt en això, i la veritat és que funciona molt bé", explica Julián Sánchez, coordinador d'Equips Tècnics del SUMMA 112. "Després, valorar els signes vitals: si es mou, si tus o si intenta respirar, cosa que qualsevol persona pot valorar i que li servirà al SUMMA per saber ràpidament si la víctima està viva. I, per descomptat, explicar el que ha passat i on s'està ".

Les precaucions dels adults

Al llarg dels últims quatre anys (de 2015 a 2018), el nombre de morts ha arribat als 1.706, dels quals 111 eren nens i 595 ancians. I encara que pugui semblar que les piscines de casa són més segures, un de cada tres ofegaments succeeix en piscines privades. Per això, s'estigui on s'estigui, és fonamental que els pares prenguin una sèrie de precaucions: "Els nens sempre han d'estar amb un responsable adult; cal respectar les hores de màxima calor; no deixar joguines a la piscina o prop d'ella, perquè ens podem despistar, que el nen vagi a per ells i es pugui caure; i també evitar els menjars copiosos a la piscina ", recorda Julián Sánchez. I és que la tasca del pare o mare comença en el mateix moment en què vam arribar al recinte:

• Examina els possibles perills que hi hagi a la piscina, especialment si no estàs familiaritzat amb ella: quina profunditat té, si hi ha desaigües o algun manteniment en curs, per exemple.
• Posa't en el lloc del teu fill i mira la piscina amb els seus ulls, incloent les seves rutes d'accés i l'estat de la tanca instal·lada en el perímetre (que, segons el Ministeri de Sanitat, ha d'haver una alçada mínima de 1,2 metres )
• La teva vigilància ha de ser permanent mentre estigueu prop de l'aigua (sigui piscina, riu o platja); mai la deleguis al socorrista o en un altre menor (encara que sigui més gran i responsable).
• Observa la regla del 10/20: mira cap a la piscina almenys cada 10 segons, i assegura't que podries agafar-lo del braç en no més de 20 segons.
• No deixis que es banyin sols.
• Millor armilla que flotadors o maneguets, ja que aquests podrien sortir al tirar-se a l'aigua, i comprova que tenen el logotip "CE" que certifica que està homologat.
• Ensenya als nens a surar i nedar com més aviat millor, ja que això incrementarà les possibilitats que no s'ofeguin.

ofegamentQuè és el que NO has de fer?

Socórrer una persona en dificultats és una reacció lògica que, per descomptat, també tenim quan estem a la piscina oa la platja. Però convé pensar primer si s'està capacitat per prestar aquesta ajuda: s'han donat molts casos de persones que, volent ajudar, van acabar morint al costat de la persona que estava en perill.

Si hi ha un socorrista i aquest no s'ha adonat, el millor és avisar-i deixar-li actuar; si no n'hi ha i la víctima està activa (és a dir, encara s'està movent), facilitar-li un flotador o perxa a la qual es pugui agafar. Però si no la tenim ni estem entrenats per socórrer la víctima, "el millor és esperar. Si estem en un lloc on no fem peu, convé posar-se prop de la víctima i deixar que s'ofegui, és a dir, que passi a ser víctima passiva ", afirma Marcos Andrés, socorrista i treballador social de Fundtrafic, la fundació de l'Associació DIA . "Llavors ja se li pot abordar i treure de l'aigua, per iniciar la valoració" i, si escau, reanimació.

En qualsevol cas, la rapidesa d'acció (sempre amb sentit comú) és fonamental. Davant d'un ofegament, cal aplicar la regla del 10%: "Des que perd el coneixement, cada minut que passa sense que vaig actuar redueix en un 10% les possibilitats de recuperació de la víctima", explica Andreu. Pot ser que, si passa massa temps i no hem fet res, la possible recuperació deixi seqüeles importants.

També hi ha una altra sèrie d'actuacions que sempre convé evitar:

 • No permetis que els nens juguin amb el material de salvament; no són joguines.
• Evita menysvalorar les caigudes que puguis patir a la piscina, ja que fins a un cop en aparença inofensiu pot tenir conseqüències serioses.
• No consumeixis alcohol ni drogues a la piscina, ja que et donen una falsa sensació de control, fent que et sobrevaloris i no analitzis bé la realitat.
• No deixis que els teus fills es fiquin a la piscina amb els cordons del banyador lligar. S'han donat casos en què aquest cordó s'ha encaixat en alguna reixa al fons de la piscina.
• És millor que evitis el bany a les dues hores següents al menjar, i molt especialment si l'aigua està especialment freda. El que ens explicaven de petits i que ens semblava una exageració té la seva raó de ser: el contrast de temperatures farà que el cos mogui sang de l'estómac, on està concentrada durant la digestió, a les extremitats. El tall de digestió no causa la mort, però els seus símptomes (vòmits, marejos) poden provocar un accident amb conseqüències greus.

I els nens, què poden fer?

Com a pares, és essencial assegurar-se que els nens són conscients de les mesures de precaució que han de tenir sempre presents, entre elles exercir la màxima cura en caminar per la vora o àrees limítrofes a la piscina (l'anomenada "zona de platja") , per evitar caigudes imprevistes; respectar el temps de digestió; que, si veuen algú que ha patit un accident, o perden de vista a un germà o un amic, avisin ràpidament a un adult; i, finalment, no tirar-se de cop a l'aigua, perquè poden fer-se mal.

 

Font: El Pais