Els socorristes no som els cuidadors dels nens

nensPares que fan la migdiada, o que van al bar de l'hotel mentre els seus fills deambulen sense cap protecció per les vores de la piscina, o nadons de tres anys que accedeixen sols a instal·lacions de parc aquàtics destinades a adults...

Tot això i més ha vist José Antonio Escandell durant els seus anys de socorrista a Palma de Mallorca. Més d'una vegada hem hagut d'actuar i l'estona ens hem tornat a trobar el nen en les mateixes circumstàncies, però passejant amb el seu germà gran. Hi ha famílies que es creuen que el socorrista és el cuidador del seu fill.

Per Escandell, el més important és que els pares estiguin sempre amb els seus fills, perquè no pots fiar la seguretat dels teus fills a l'atzar, o al socorrista, que és un professional que ha de vigilar espais on de vegades conviuen més de cent o dues-centes persones nedant a la vegada.

A la temporada 2018 es va trobar amb una situació greu. «Un nen inconscient en el fons de la piscina, amb principi d'ofegament. Per fortuna, el vam treure del fons i ho vam aconseguir estabilitzar.

Tot va ser en uns segons i no hi ha hagut seqüeles de lamentar. Perquè aquesta és l'altra cara de la moneda -reconeix aquest professional- les seqüeles neurològiques de les persones, en aquest cas els nens, que han pogut estar privats d'oxigen durant uns minuts », relata.

Un altre aspecte en què Escandell fa èmfasi és en el que denomina «entrades a l'aigua de forma incorrecta», que afecten, principalment, al col·lectiu adolescent. «Entrar de cap en zones de poca profunditat pot tenir conseqüències nefastes. Em refereixo al risc de patir una lesió medul·lar greu. El meu consell és que sempre, sempre, abans de llançar-se, investiguin si cobreix o no cobreix més de 1.50 metres ».


Font: ABC